Учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Калифорнийския

...
Учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Калифорнийския
Коментари Харесай

Разкриха причината за мистериозните метанови емисии на Марс

Учени от Лабораторията за реактивни мотори на НАСА и Калифорнийския софтуерен институт откриха допустима причина за мистериозните периодически излъчвания на метан на Червената планета. Това се оповестява в публикация, оповестена в Journal of Geophysical Research: Planets. Метанът, който се преглежда като евентуален източник на живот, е бил открит няколко пъти в марсианската атмосфера от марсохода Curiosity покрай повърхността на планетата.

Констатирано бе, че наличието му наподобява варира сезонно и в границите на деня. Тъй като източникът на метан на Марс най-вероятно е подземен, учените подозираха, че атмосферните промени са свързани с към момента незнаен механизъм за превозване на газа в атмосферата. Изследователите са употребявали високопроизводителни изчислителни клъстери, с цел да моделират по какъв начин метанът прониква през мрежи от подземни разломи и се освобождава в атмосферата. Те също моделираха по какъв начин метанът се всмуква в скалните пори. Това е подвластен от температурата развой, който способства за съмнения в равнищата на метан.

Резултатите позволяват отделянето на метан от повърхността на Марс в атмосферата малко преди изгрев слънце през летния сезон в северната част на планетата. Това удостоверява предходни данни, получени от апарата TLS-SAM на борда на марсохода Curiosity, което демонстрира, че равнищата на метан се двоумят освен сезонно, само че и всекидневно и зависят от измененията в атмосферното налягане. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР