Учени от Кеймбриджкия университет откриха екзопланети, на които има условия,

...
Учени от Кеймбриджкия университет откриха екзопланети, на които има условия,
Коментари Харесай

На кои планети има подходящи условия за поява на живот?

Учени от Кеймбриджкия университет откриха екзопланети, на които има условия, сходни със земните при абиогенеза - процеса, обвързван с появяването на първите кафези и нужните за живота молекули, оповестява уеб сайтът Phys.org.

През 2015 година откриватели под управлението на Джон Съдърланд предложиха догадка, която гласи, че въглерод от падащи на Земята астероиди взаимодействал с азот в атмосферата й. В резултат се образувал циановодород, който влезнал в реакция с други субстанции, в това число сероводород, а ултравиолетово лъчение било употребявано като енергиен източник за тези химични процеси. Така се появили рибонуклеотиди - съставки на молекула РНК, която била първият притежател на наследствена информация.

Екипът на Съдърланд направил опит с УВ-лампи и циановодород и получил прародители на липидите, аминокиселините и нуклеотидите.

Въз основа на получените резултати учени под управлението на Пол Римър определили количеството ултравиолетово лъчение, което е нужно за приемане на нужните за живота молекули, и също така потърсили звезди, които изпускат задоволително радиация. Оказало се, че планети, които кръжат към по-студени от Слънцето звезди, не имат нужните за поява на живи организми условия, т.е. са отвън зоната на абиогенеза.

От тази позиция, най-подходящата за поява на живот екзопланета е Кеплер-452b, която орбитира към слънцеподобна звезда. Това небесно тяло се намира на 1400 светлинни години от Земята.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР