Учени обориха теорията за стадния имунитет срещу коронавируса. Нови изследвания

...
Учени обориха теорията за стадния имунитет срещу коронавируса. Нови изследвания
Коментари Харесай

Учени: Няма стаден имунитет срещу коронавируса

Учени обориха теорията за стадния имунитет против ковид. Нови проучвания сочат, че болните не създават дълготраен имунитет и вирусът няма да изчезне до откриването на ваксина, написа Дойче веле.
Изработването на колективен имунитет в обществото де факто е невероятно, оповестиха съвсем по едно и също време политици в Германия и Южна Корея. Тези две страни са едни от най-успешно справящите се с епидемията.
И в Берлин, и в Сеул още през цялото време не се залагаше на бързото разработване на колективен имунитет против COVID-19 – поради огромния брой болни. Но и не се изключваше опцията за пораждане на всеобща тъпота по отношение на болестта. Междувременно науката към този момент знае доста повече за новия вирус. Така да вземем за пример в последно време се усилват признаците за това, че инфектираните не създават дълготраен имунитет. Тоест, те могат да се заразяват още веднъж и още веднъж.
В резултат на четиримесечни наблюдения на над 90 пациента, учени от лондонския "Кингс Колидж " са открили, че концентрацията на антитела в кръвта на инфектираните е достигала своя най-много три седмици след появяването на първите признаци, след което бързо е падала. По време на пика на болестта към 60% посочили мощен клетъчен имунен отговор, а три месеца по-късно тази реакция е била открита единствено при 17% от пациентите.
Именно това проучване стана причина немският народен представител Карл Лаутербах, доктор по обучение и специалист по медицинските въпроси на Социалдемократическата партия (ГСДП), да разгласи фактическия завършек на концепцията за груповия имунитет. Според Лаутербах, изводите на английските учени не значат, че след няколко месеца към този момент няма никакъв имунитет, а че той евентуално ще бъде по-скоро повърхностен.
Поради това съществува заплахата от повторни заразявания, а затрудненията след първата болест могат да задълбочат протичането на втората. Респективно, който е преболедувал, попада в рисковата група, предизвестява специалистът. А това е към този момент цялостната диаметралност на груповия имунитет.
И в случай че към този момент в Германия единствено един политик, въпреки и влиятелен, да е отрекъл концепцията за груповия имунитет, то в Южна Корея това бе направено на публично държавно ниво - министърът на опазването на здравето заяви, че в южнокорейското общество в действителност не може да се създаде стаден имунитет.
Той се базира на проучване, в което са били включени 3 055 души, а антитела са били открити единствено при един от тях. Това дава съображение на министъра да заключи, че е безсмислено да се разчита на появяването на колективен имунитет при подготовката на тактика за битка с ковид. По-скоро би трябвало да се одобри, че пандемията ще продължи още година-две – до основаването на ефикасна ваксина.
Карл Лаутербах чака появяването на ефикасна ваксина, само че допуска, че нейното деяние няма да е трайно. При това състояние ще би трябвало периодичен да се вършат имунизации. А до момента в който няма ваксина, основно значение получават ограниченията за попречване на болестите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР