Учени научиха плъхове да карат мини автомобили, като в замяна

...
Учени научиха плъхове да карат мини автомобили, като в замяна
Коментари Харесай

Учени научиха 70 плъха да шофират мини коли

Учени научиха плъхове да карат мини коли, като в подмяна им даваха зърнени храни, съобщи Франс прес. Според създателите на проучването, получените резултати разкриват, че шофирането понижава напрежението у животните.

Мини возилата представлявали кабинки, в които три лоста от жици подхождат на три направления - надясно, наляво и напряко. Когато гризачът докосвал един от лостовете, колата тръгвала в определената посока, изясни Българска телеграфна агенция.

Седемнадесет плъха месеци наред били тренирани да карат в нещо като сцена от плексиглас с размери 150 сантиметра на 60 сантиметра. Учените с задоволство установили, че гризачите могат да се научат да карат.

Било открито, че плъховете, които са израсли в близка до естествената си среда, карат по-добре от побратимите си, които са израсли в кафези. " Бе учудващо да забележим доколко едните гризачи карат по-добре от другите ", съобщи съавторката на проучването Кели Ламбърт от университета в Ричмънд.

Събраните екскременти от плъхове също така посочили, че у всички гризачи водачи равнището на хормона дехидроепиандростерон, който потиска напрежението, е по-високо.

Ламбърт и сътрудниците й се надяват, че резултатите от проучването ще допринесат за създаване на лекуване на психологични и поведенчески проблеми у хората. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР