Учени направиха революционен пробив в био роботиката – те създадоха

...
Учени направиха революционен пробив в био роботиката – те създадоха
Коментари Харесай

Ксенобот: Създадоха първите живи и самолекуващи се роботи в света

Учени направиха революционен пробив в био роботиката – те сътвориха първите в света живи и самолекуващи се роботи, употребявайки стволови кафези на жаби. Новите организми са кръстени Ксеноботи от името на африканската жаба, употребена в опита – ксенопус лаевис, написа Си Ен Ен.

Експериментът е извършен от учени от университета във Вермонт в партньорство с университета „ Тъфтс “.

Процесът на основаване

Ксеноботите са основани от стволови кафези, които имат способността да се развиват в разнообразни видове други кафези. Например, стволови кафези могат да се прегрупират, с цел да образуват кожни кафези или сърдечни кафези.

Учените извлекли стволови кафези от жабешки ембриони и ги оставили в развъдник.

Горен ред - 3D проекция, направена от ИИ, по какъв начин ще наподобява подготвен ксенобот; Долен ред - основаните ксеноботи Снимка: Screenshot / YouTube

След това всяка обособена клетка е била „ преструктурирана “ в тъкмо избрана физическа форма – деяние, осъществено от супер компютър и мощен изкуствен интелект. От университета във Върмонт разясняват, че тези физически форми не се срещат на никое място в природата.

Какво е ксеноботът?

След програмирането, клетките почнали да работят сами – тъканните кафези се съединили, с цел да образуват разнообразни структури, а пулсиращите сърдечни кафези разрешили на биороботите да се движат сами.

Малките биологични машини не наподобяват като обичайни роботи, а по-скоро на дребни балончета. Те с размери под 1 мм и могат да се движат свободно в човешкото тяло.

Ляво - формата на ксенобот, построена от ИИ, цветовете съставляват два типа клетки; Дясно - подготвен ксенобот Снимка: Sam Kriegman, UVM

„ Това е нов вид жива машина. Те не са нито обичаен робот, нито скотски или растителен тип. Ксеноботите са напълно нов клас същества – жив, програмируем организъм “, разяснява Джошуа Бонгард, един от водещите на проучването.

Учените открили също, че ксеноботите могат да се самолекуват и регенерират сами – при разсичане на един ксенобот, той самичък се съединил назад и траял да се движи.

Ксеноботите не могат да се развъждат и еволюират – те вършат единствено това, за което са програмирани.
Изкуственият разсъдък на „ Google “ може да открива рак на гърдата по-ефективно от експерти Проучване сравнило успеваемостта на машината и човешкия разсъдък
Макар да са програмирани от изкуствен интелект, който обичайно е одобряван от обществото със смесени усеща и боязън, учените са безапелационни, че ксеноботите са безусловно безвредни за хората.

„ Съвременният изкуствен интелект мъчно може да сътвори организъм, който е рисков за хората. Това може да се направи и от умел биолог с неприятни планове “, разясняват учените.

Ксенобот под микроскоп Снимка: Screenshot / YouTube

За какво може да се употребяват дребните био роботи?

Ксеноботите имат няколко преимущества пред обичайните изобретения на роботиката. Например, те не отделят нездравословни вещества при разграждане.

Животът на един ксенобот е към една седмица, в случай че разчита само на питателните субстанции в самия себе си, само че в случай че попадне в богата среда, животът му може да се удължи до няколко седмици.

Биороботите могат да бъдат употребявани сполучливо в няколко посоки – те могат да почистват радиоактивни боклуци и да преработват микропластмаса в океаните.

Ксеноботите имат и напълно човешко приложение – при инжектиране в човешкото тяло, те могат да носят медикаменти до съответно място, да почистват артерии и вени и да правят доста операции, които са прекомерно прецизни за човешка ръка.

Бъдещето на ксеноботите

В по-дългосрочен проект, новите био роботи могат да подобрят живота на хората извънредно доста.

С развиването на технологията ксеноботите ще могат да преработват ракови кафези в човешкото тяло и да ги трансформират в здрави кафези. Повредени връзки в човешкия мозък, който ни карат да забравяме, също ще бъдат възстановявани изцяло.

Ксеноботите ще могат да поправят генетични недостатъци, да предотвратят дегенеративни болести и даже да победят остаряването на човешкия организъм – благоприятни условия, които досега сме срещали само в научната фантастика.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР