Учени картографираха най-големия дълбоководен коралов риф, простиращ се на стотици

...
Учени картографираха най-големия дълбоководен коралов риф, простиращ се на стотици
Коментари Харесай

Учени картографираха най-големия засега дълбоководен коралов риф край атлантическото крайбрежие на САЩ

Учени картографираха най-големия дълбоководен коралов риф, разпрострян се на стотици километри край атлантическото крайбрежие на Съединени американски щати, заяви АП. 

Макар че откривателите знаят още от 60-те години на предишния век, че в Атлантическия океан има корали, размерът на рифа остана мистерия, до момента в който новата технология за подводно картографиране не даде опция за основаване на триизмерни изображения на океанското дъно.

Най-големият прочут до момента дълбоководен коралов риф „ е бил тъкмо под носа ни и е чакал да бъде открит “, споделя Дерек Сауърс, океанограф от организацията с нестопанска цел „ Оушън Експлорейшън Тръст “.

Сауърс и други учени, в това число няколко от американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата, неотдавна разгласиха карти на рифа в списание „ Джиоматикс “ (Geomatics), написа Българска телеграфна агенция. Рифът се простира на към 500 км от Флорида до Южна Каролина, а на някои места доближава до109 км широчина. Общата му повърхност е съвсем три пъти по-голяма от тази на националния парк Йелоустоун.

„ Впечатляващо е - мащабите му стопират дъха “, споделя Стюарт Сандин, морски биолог от Института по океанография „ Скрипс “, който не е взел участие в проучването.

Рифът е открит на дълбочина от 200 до 1000 метра, където слънчевата светлина не прониква. За разлика от тропическите коралови рифове, при които фотосинтезата е значима за растежа, коралите, ситуирани толкоз надълбоко, би трябвало да филтрират хранителни частици от водата, с цел да получат сила. 

Дълбоките коралови рифове обезпечават местообитание на акули, риби-меч, морски звезди, октоподи, скариди и доста други типове, споделят учените.

Тропическите рифове са по-известни на учените и на феновете на гмуркането с шнорхел, тъй като са по-достъпни. Най-голямата система от тропически коралови рифове в света, Големият бариерен риф в Австралия, се простира на към 2300 км. 

Сауърс сподели, че е допустимо занапред да бъдат открити още по-големи дълбоководни рифове, защото единствено към 75% от дъното на международния океан е картографирано с висока резолюция. Едва 50% от офшорните води на Съединени американски щати са картографирани. Картите на океанското дъно се основават благодарение на сонарни устройства с висока разграничителна дарба, които се насочват от кораби.

Дълбоките рифове покриват по-голяма част от океанското дъно, в сравнение с тропическите рифове. И двата типа местообитания са податливи на сходни опасности, в това число изменението на климата и нарушаванията, породени от сондажи за петрол и газ, споделя Ерик Кордес, морски биолог от Университета „ Темпъл “ и съавтор на новото изследване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР