Учени излекуваха диабет с ултразвук. Екип от американски учени oт

...
Учени излекуваха диабет с ултразвук. Екип от американски учени oт
Коментари Харесай

Учени излекуваха диабет с ултразвук

Учени излекуваха диабет с ултразвук. Екип от американски учени oт Съединени американски щати показаха нови обещаващи проучвания за лекуване на диабет без медикаменти. Технологията е наречена “периферна фокусирана ултразвукова стимулация ” (pFUS) и посредством ориентирани къси “атаки ” от ултразвук се подтикват характерните области от нерви в черния дроб. Благодарение на това дейно се понижават равнищата на инсулин и глюкоза.

Подобно пробно лекуване е извършено върху мишки, плъхове и свине с диабет вид 2, като е потвърдило 90% сполучливи резултати.

В черният дроб се намира област наречена “porta hepatis ”, която съдържа хепотопортален нервозен плексус. Неговата задача е да предава информация за положението на глюкозата. Проблемът е, че въпросната област е сложна за проучване, тъй като нервните му структури са прекомерно дребни и не могат да бъдат подтиквани с електроди.

Ендокринологът от Медицинското учебно заведение в Йейл Раймунд Херцог вижда евентуалните изгоди от новата технология. Той признава, че сега наличните медикаменти на пазара за намаление на инсулина са извънредно малко, а новата технология е крачка напред към облекчаването на живота на диабетиците.

Сега откривателите се приготвят за тествания върху хора. Но има и други компликации, които пречат на използването на този способ. Съвременните ултразвукови принадлежности за целенасочена стимулация изискват квалифицирани експерти, чиято подготовка лишава доста време. По-рационално би било технологията да се опрости и автоматизира, тъй че пациентите да могат да я употребяват вкъщи.

Все още обаче е рано да се каже доколко новата технология може сполучливо да промени живота на хората с диабет. Допълнително ще се организират проби върху хора, а резултатите ще бъдат известни до края на годината.

Автор: Стефан Пешев

 

# Учени излекуваха диабет с ултразвук

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР