Учебното заведение е закупило наскоро нови музикални инструменти на стойност

...
Учебното заведение е закупило наскоро нови музикални инструменти на стойност
Коментари Харесай

Учител в НУИ Проф. Веселин Стоянов: Новите музикални инструменти са като десерта от вечерята за учениците

Учебното заведение е закупило неотдавна нови музикални принадлежности на стойност 30 000 лв.

" Новите музикални принадлежности са като черешката на тортата за учениците, като десерта от вечерята им ". Това сподели пред Българска телеграфна агенция учителят по ударни принадлежности в Националното учебно заведение по изкуствата " Проф. Веселин Стоянов " в Русе Лазар Бенов.

Учебното заведение е закупило неотдавна нови музикални принадлежности на стойност 30 000 лв.. Сред тях са тимпани, огромен тъпан, маршови барабани, вибрафон и ксилофон. Те допълват комплекта от принадлежности, закупен предходната година, в който най-скъпа е маримбата.

" Това е огромна наслада за нас, за нашите възпитаници, за школата по ударни принадлежности. Това са нашите големи " бебчета " - огромният тъпан, професионалните тимпани. Нямаме думи да изразим какъв брой сме разчувствани ", сподели Бенов.

По думите му разнообразието от ударни принадлежности е доста значимо за учебното заведение.

Според Бенов тимпаните са едни от най-важните принадлежности в симфоничния оркестър.

" И то освен тъй като се намират на най-високото място на сцената и най-отзад. Те са темперирани принадлежности, имат тонове и са част от хармонията ", споделя учителят.

Бенов изяснява, че 12 възпитаници учат ударни принадлежности в Националното учебно заведение по изкуствата в Русе. Сред тях е и четвъртокласникът Павел Георгиев. " Мисля, че моят господин е много сполучлив в работата си. Когато ме учи на нещо, го разбирам ", споделя с усмивка момчето.

" От доста дребен, от още тригодишен, когато майка ми пусне някаква песничка, започвах да тактувам на железна кутия. Искам да стана като господина, да изучавам дребните деца, с цел да схванат какво е ударен инструмент ", споделя Павел.

Момчето изяснява, че първоначално му било доста мъчно, само че с годините от ден на ден разбирал музикалното изкуство.

Учителят ще създаде и подари ксилофон на учебното заведение

Лазар Бенов споделя, че в бъдеще следва да бъдат закупени още нови принадлежности.

" Старите принадлежности, които са на към 40 години, ще ги реституирам. След това ще ги предоставим на учениците да се приготвят с тях у дома ", изяснява учителят и споделя, че е напът да стартира да създава ксилофони. Първият първообраз към този момент е подготвен и следва да създаде още един, който ще подари на учебното заведение.

" Във семейството ми има дърводелци. Брат ми наследи занаята, а аз станах музикант. Той ми оказа помощ доста за изработването на прототипа на ксилофона ", споделя Бенов.

Прототипът изработил постепенно, само че към този момент имал построена система на работа и идващият инструмент ще бъде подготвен за към месец и половина.

" Дървото, което използваме за ксилофона, е акация. Подбира се крепко дърво, жилите му да са напречни, тъй като другояче звукът не е толкоз прекрасен. Изрязват се размерите на пластините, след което стартира фината част с настройването. Използва се лентов шлайф, като се лишава в средата от пластината, до момента в който се стигне до съответния звук ", изяснява Бенов и добавя, че е доста занимателно и забавно.

" Изключително увлекателно е да се настройват пластините. Най-хубаво е, когато се получи верният звукоред, откакто се изсвири един акомпанимент и чуя с ушите си, че струи вярно. От това удоволствието е съвсем толкоз огромно, колкото и от свиренето ", споделя учителят.

Според Бенов е мъчно да се работи с 12 възпитаници

По думите му не е елементарно да се работи с 12 възпитаници. " Според мен актуалната просветителна система е доста натоварена и би трябвало да си извоювам време от учениците, с цел да се занимавам в допълнение с тях ", споделя Бенов. Според него най-добре е да се работи с шест деца. " Обичам да работя с тях с часове и по този начин ще имам време да разделя седмицата, като се занимавам по няколко часа дневно с един възпитаник ", изяснява Бенов.

Казва, че музикалността на едно дете се ревизира още преди първия урок по съответния инструмент.

" Много е значимо да се откри дали детето чува разликата в тоновете, а по-късно и какъв брой е ритмично. Най-голямо значение има желанието му. След изпита по солфеж ги ревизирам с елементарни къси ритмични изречения. Успеятли да ги повторят, това е явен знак, че чуват и усещат ", изяснява учителят.

Да се научиш да свириш на ударни принадлежности е мъчно, само че подготовката у дома основава проблем и на съседите.

" Затова към този момент нямам съседи ", майтапи се Лазар Бенов и изяснява, че е от Плевен, а до момента в който живеел там, в жилището имал барабани, перкусии, бас китара, класическа китара, пиано, а също тромбон и тромпет.

" Като бях дребен и се учех, комшията пристигна пред нашия апартамент един път с бухалка. Не я употребява, само че беше доста нервозен. Спазвах часовете за отмора, само че ги разбирам съседите - прибрали се от работа, а някой им свири над главите. Сега към този момент не бих поставил барабаните си в хола и да изсвирвам на тях ", споделя Лазар Бенов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР