Участниците в изборите – партии, коалиции и инициативни комитети, трябва

...
Участниците в изборите – партии, коалиции и инициативни комитети, трябва
Коментари Харесай

Сметната палата: Партиите да получат удостоверенията си за изборите при нас

Участниците в изборите – партии, обединения и инициативни комитети, би трябвало да подадат информация до Сметната палата след регистрацията за изборите.

Сметната палата припомня на политическите партии, които ще вземат участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година, че могат да получат своите удостоверения от Сметната палата, написа.

Съгласно член 37 от Закона за политическите партии Сметната палата издава удостоверения за показаните и/или непредставените в период годишни финансови доклади на политическите партии за последните три години, а за новорегистрираните партии - от датата на правосъдната им регистрация. Удостоверението се показва от политическата партия пред Централната изборна комисия при вписване за присъединяване в избори.

Към 17 часа на 08.09.2023 година, от Сметната палата са направени 97 удостоверения по член 37, алинея 1 от Закона за политическите партии. Общо 133 са записаните партии, според обществения Регистър на политическите партии на Софийски градски съд.

След като се записват, участниците в изборите за общински съветници и за кметове – партии, обединения (коалиции от партии и локални коалиции) и инициативни комитети, би трябвало да изпратят в Сметната палата с писмо по пример следната информация и документи:

Партиите:

• удостоверения за регистрация на политическата партия за присъединяване в изборите;

• документи за упълномощаване или прехвърляне на права и отговорности на лица, разнообразни от лицето, представляващо политическата партия.

Коалициите:

• удостоверения за регистрация на обединението за присъединяване в изборите;

• съдружно съглашение за формиране на коалицията;

• информация (трите имена, ЕГН и адрес) за лицата, които съставляват коалицията;

• информация за партията от състава на обединението, която дава отговор за приходите, разноските и счетоводната отчетност на обединението по отношение на предизборната кампания;

• документи за упълномощаване или прехвърляне на права и отговорности на лица, разнообразни от лицата, представляващи обединението и/или съставляващите я партии.

Инициативните комитети:

• решение за основаване на инициативния комитет и решение за установяване на лицето, което да го представлява;

• уверение за регистрация на инициативния комитет за присъединяване в изборите;

• документи за упълномощаване или прехвърляне на права и отговорности на лица, разнообразни от лицето, представляващо инициативния комитет.

Всички участници в изборите – партии, обединения и инициативни комитети, би трябвало да дават също:

• информация за телефон, мобилен телефон, адрес и e-mail на лицето/лицата за контакти със Сметната палата;

• информация за смяна на лицето/лицата, които дават отговор за приходите, разноските и счетоводната отчетност, свързани с предизборната акция, показана в тридневен период от осъществяване на смяната.

Образците на писма и заявки за подаване на информация до Сметната палата от партиите, обединенията и инициативните комитети след регистрация за изборите могат да бъдат открити на интернет страницата на Сметната палата на следния адрес:

 

Информационна листовка на Сметната палата в помощ на участниците в изборите може да намерите на адрес:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР