Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват

...
Участниците в Европейския съвет за пръв път успяха да съгласуват
Коментари Харесай

ЕС се разбра за мигрантите, ще прави бежански центрове в Африка

Участниците в Европейския съвет за пръв път съумяха да съгласуват организирането отвън Евросъюза на центрове за незаконни мигранти, които са се насочили към Европейски Съюз. Това съобщи австрийският канцлер Себастиян Курц след среднощното съвещание от срещата на върха в Брюксел, на което водачите на Европейския съюз обсъждаха мигрантската рецесия и вероятните решения за континента, съобщи ТАСС, представена от БГНЕС.

" Това беше дълга полемика и в Европейски Съюз все по този начин има разнообразни подходи, само че аз се веселя, че има доста страни, които настояват да се съкратят потоци към Европа. Това е освен Вишеградската група, само че и Холандия, Дания, България, тези, които се афишират за мощна и дейна външна политика. Радостни сме, че за пръв път планираме центрове (за мигранти - бел. ред.) извън Европейски Съюз. Дълго време изисквахме такива зони на сигурност или центрове за идване (на мигранти - бел. ред.) да съществуват отвън Европа, и тази концепция се реализира и участва в текста " (на заключителния документ - бел. ред.), означи още Курц. Според полският министър председател Матеуш Моравецки страните от Европейския съюз са стигнали до компромисното решение за разселване на бежанците на доброволна основа.

" Това е добър компромис. Постигнахме това, към което се стремяхме. Има състояние за разселване на доброволна основа. Ние сме доста удовлетворени ", сподели още Моравецки. " Занапред Италия няма да е сама. Установява се нов изчерпателен принцип за оказване на банкет и избавяне на мигрантите. И се признава основният принцип: всеки, дошъл в Италия, идва в Европа ", разясни италианският министър председател Джузепе Конте. Министър-председателят разгласи още, че страните от Европейски Съюз са поели уговорката да финансират фондa за помощ на африканските страни, откъдето идват болшинството мигранти, влизащи в Италия. Финансирането в тази посока беше измежду настояванията на Рим към Еврокомисията. Италия занапред ще взема решение дали да прави затворени центрове за мигранти на своя територия.

А висшият представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че за попълване на фонда за Африка ще са нужни още 1 милиарда евро. Според френския президент Еманюел Макрон при тази среща e " победило европейското съдействие. Европа ще би трябвало да живее с мигрантски напън дълго време. Трябва да се оправим с това предизвикателство, оставайки правилни на полезностите си ", сподели още Макрон след повече от 10 часа договаряния в Брюксел. " Пристигащите в Европа мигранти не би трябвало сами да избират в коя страна да останат ", разясни след срещата и немският канцлер Ангела Меркел. Междувременно испанският министър председател Педро Санчес заяви, че ще има повече средства за справяне с миграцията. Припомняме, че до 2020 гodina страните членки на Европейски Съюз се чака да подсилят Европейската гранична работа (Фронтекс). Европейски Съюз ще задели и нужните средства за втория транш за Турция в границите на съглашението за бежанците. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР