Участници от 17 държави ще стартират в Маратон Стара Загора

...
Участници от 17 държави ще стартират в Маратон Стара Загора
Коментари Харесай

Участници от 17 държави на маратона в Стара Загора

Участници от 17 страни ще започват в Маратон Стара Загора тази неделя. Навръх Цветница събитието се обрисува да даде фактическото начало на пролетта с първия безоблачен уикенд след закъснялата зима.

Сред участниците има записани цели фамилии. Линда и Бо Дудек и техните синове Николас и Александър идват от Дания. Бо ще бяга класическия маратон, а брачната половинка и децата 10.5 км.

За втора поредна година едно българско семейство застава комплект на старт. Мария и Добри Стефанови ще бягат 21 км, а синовете им Ангел и Добри ще започват на 10 км. Сред участниците има представители на Англия, Германия, Естония, Македония, Полша, Румъния, Русия, Украйна, Кения, Унгария, Мароко, Молдова, Латвия и други

Вече започнаха да идват и задграничните спортисти, измежду тях има класни маратонци. Много мощна е и групата на чужденците в полумаратона. Специалистите чакат по улиците на Стара Загора да бъде записано едно от най-силните достижения в Европа за тази година.

В последния миг присъединяване на 21 км потвърдиха и още двама елитни спортисти: при дамите ще бяга Косгей Чепчирчир с персонален резултат 1.10 ч., а при мъжете се добави името на Хилари Кипчумба с впечатляващите персонални върхове 1.02 ч. на полумаратон и 2.08 ч. на маратон от Таурус предходната година.

Наред с тях, кениецът Бернард Батека идва с персонално достижение 1.02:21 ч., записано в Люксембург. Неговият съотечественик Марк Кипчумба Ротич е с 1.06 ч., а молдовецът Роман Продиус е записан с гросмайсторското 1.03 ч. При дамите впечатлява името на Хелен Кимутай, който има персонален връх 1.10 ч.

21-километровата отдалеченост ще дефинира държавните първенци и ползата към Националното състезание е огромен. Досега броят на записаните надвишава 200, близо 100 от тях ще спорят за националните трофеи.

От българските участници впечатляват имената на миналогодишния първенец на 21 км Иван Попов от Берое, на многократната победителка в сходни бягания Милка Михайлова, на най-бързата в държавния шампионат и трета в общото класиране при дамите от 2017 година Маринела Нинева, на Радосвета Симеонова и други

Тази неделя Стара Загора още веднъж ще даде старт на следващата, трета верига от маратони в България. Трите огромни събития още веднъж са обединени под мотото „ Бягането като метод на живот “.

Важно е да се знае, че маршрутът е леко изменен по отношение на реорганизация и рационализация на пешеходната зона в центъра на града. Традиционно старт/финалната зона беше пред Община Стара Загора, а тази година по изключение ще бъде на бул. "Цар Симеон Велики " 126 (пресечката с ул.Кольо Ганчев ") при започване на парк "Александър Стамболийски ".

Там ще бъде построена и специфична сцена за награждаването на призьорите и за занимателната част, съпътстваща надпреварите. В източна посока трасето минава по същия маршрут около емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици.

Стартът е тъкмо в 10.00 ч. Участниците могат да избират сред три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава опция повече фенове на бяганията да се включат в конкуренцията.

Технически информативен център за разпределяне на стартови номера ще бъде построен до старт/финала. Той ще работи на 30 март от 15 до 19 ч., на 31 март от 10 до 19 ч. и в деня на маратона 1 април от 7.30 до 9.30 ч.

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „ Спорт в свободното време “, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите дистанциите 42км, 21км и 10.5км ще бъдат отличени и с орден за присъединяване като спомен от събитието. Предвидени са парични награди и за ветераните.

Тази година уредниците плануват осъществяване и на всеобщ старт - обиколка на парк "Александър Стамболийски ", в който могат да се включат всички без ограничаване на възрастта. На участниците посредством лотария ще бъдат раздадени доста предметни награди.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР