Участничка се снима за спомен с княгинята, която е сложила

...
Участничка се снима за спомен с княгинята, която е сложила
Коментари Харесай

Княгиня Калина стана кукер

Участничка се снима за спомен с княгинята, която е поставила яке и шал в студа

Единствената щерка на Симеон Сакскобургготски се включи в Международния фестивал на маскарадните игри " Сурва " в Перник, който за първи път в 50-годишната си история продължи цели три дни.

За изненада на всички, княгинята се появи облечена в достоверна национална носия измежду участниците в миньорския град. Калина бе видяна от " България Днес " в редиците на сурвакарска група " Джамаль " от софийското село Равно поле.

Калина крачеше в профил на сурвакарската група, а най-отпред застана 15-годишният й наследник Симеон-Хасан, който също бе облечен в обичайната българска национална носия. До тях беше и брачният партньор на Калина - Китин Муньос, с различен непосредствен на царското семейство, също нагизден в носия.

Включването й в участниците от Равно поле изненадало и ръководителя на локалната сурвакарска група " Джамаль " Емил Лазаров.

" Калина пропусна всички останали групи, хареса си нашата, пристигна при нас, дръпна ме за ръката и ме попита на негоден български дали може да се включи. Казах й: " Разбира се! ". В момента, който ме дръпна, я познах. Бях прекомерно сюрпризиран. Както споделят хората - такова нещо не се случва всеки ден ", описа пред " България Днес " Лазаров, чиято група завоюва първо място на зрителския избор на " Сурва ".

Калина Сакскобургготска се задържала към 10-15 минути в групата, след което помолила за фотоси с маскираните участници от " Джамаль ". " Княгиня Калина направи няколко фотоси, след това помоли да се съберем цялата група за обши фрагменти. Царското семейство си имаше фотограф. Синът й Симеон-Хасан нищо не говореше. Съпругът й Китин Муньос споделяше къде да застане и по какъв начин да се нарежда Калина за самите фотоси. Накрая ми сподели " Гууд, гууд " (добре на британски - б.а.), а след това " сбогом " на български. Нямаме никаква противоположна връзка, фотографът им също не ми сподели нищо и нямаме контакт ", описа още Емил Лазаров, който води " Джамаль " на трето присъединяване като началник.

Групата е основана през 1954 година от самодейци в Равно поле. Всяка втора или трета неделя на новата година участниците, които варират от 35 до 60 души, обикалят от къща на къща в селото, с цел да гонят злите сили. Вечерта се събират към огромна клада на площада, където в комедиен жанр се пресъздава обичаят женитба.

Самият Емил създава 90% от кукерските маски на групата, най-много силиконови с лица на хора. Около 4 дни му лишава направата. До 200 лева стигат най-големите и извити рога от кози, овце, крави или биволи. Докато колан с 10 до 20 хлопци на кръста стартира от 1000 лева

Не излиза наяве дали княгиня Калина ще пожелае да взе участие и отсега нататък в групата и да има лична маска. Но интерес щерката на някогашния министър председател Симеон II показала и към друга група на маскарадните игри - тази на силистренското село Айдемир.

" След като нашите участници дефилираха на " Сурва " в първия фестивален ден, на излизане от площада ни пресреща момче, което ни помоли да се снимаме с царското семейство. Били сме видяни от тях и са ни харесали като визия и показване. За 10-15 минути беше срещата, направихме фрагменти както с цялата група, по този начин и настрана с кукерите. След това княгиня Калина ни благодари на негоден български за фотосите ", описа пред   " България Днес "  Георги Спасов, който е един от двата мотора на сурвакарската и коледната група в Айдемир.

Калина Сакскобургготска ще се откри вечно в България, стана ясно на рождения ден на дъщерята на Симеон, който бе на 19 януари. " След повече от 10 години живот в Мароко фамилията ми се открива да живее в България ", споделя княгинята на околните си.

Тя, брачният партньор й Китин Муньос и синът й Симеон Хасан, който е роден в България и кръстен у нас, имат българско поданство и приказват български. " Обичам България и се усещам българка, тук ми е доста добре ", безапелационна е Калина. Тя и фамилията й изкарали рождения ден с голяма торта, а пожеланието, което си отправила Калина, било най-накрая да успее да стартира работа по музея на Третото българско царство.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР