Участието на български биатлонисти на зимните олимпийски игри в Пекин

...
Участието на български биатлонисти на зимните олимпийски игри в Пекин
Коментари Харесай

Федерацията по биатлон: Може да нямаме представители на Игрите заради финансови затруднения

Участието на български биатлонисти на зимните олимпийски игри в Пекин 2022 година е под въпрос, сигнализираха от родната федерация. Причината е липса на задоволително финансиране, което да подсигури присъединяване на наши представители в стартовете от Световната купа. Именно по време на тях ще бъдат разпределени квотите за най-авторитетния състезателен конгрес, който би трябвало да се организира през февруари.

" Бюджетът на най-успешния български зимен спорт поначало бе орязан със 150 000 лева спрямо предолимпийската година преди Пьончан 2018 с претекста, че летните игри в Токио се отложиха с 12 месеца. Тази редукция бе съпроводена с обещанията от Министерството на младежта и спорта, че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година с цел да завършат обикновено квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче по този начин и не се случва ", пишат от федерацията.

Първият кръг от Световната купа по биатлон е на 27 ноември в Йостерсунд. Максималният брой участници от една страна са 4 мъже и 4 дами. Имената им ще станат ясни до 16 януари 2022 година

" Това може да се случи единствено в случай че се обезпечат обещаните средства с цел да се започва във всички международни купи. В момента обаче, след няколко срещи с министъра на спорта и неговите заместници, към момента не е ясно по какъв начин и по кое време ще се подкрепят зимните федерации. Това затруднява неимоверно организацията и логистиката на националните тимове в преследването на квоти за зимните олимпийски игри в Пекин ", пишат още от БФБ.

През 2018 година в Пьонгчанг България имаше 10 представители в биатлона на зимните олимпийски игри. Най-добро показване записа Владимир Илиев, който приключи на 19-то място в самостоятелната конкуренция.

Единственият златен орден от зимния конгрес да България е извоюван от президента на федерацията по биатлон - Екатерина Дафовска през 1998 година в Нагано.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР