Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ от Дейвид Гран

...
Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ от Дейвид Гран
Коментари Харесай

Шокираща книга за убийствата на индианците осейджи по време на Сухия режим в САЩ

„ Убийците от Оклахома и раждането на ФБР “ от Дейвид Гран – книгата, която въодушеви Скорсезе за идващия му шедьовър
Филмът с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро ще бъде основан на книгата, отдадена на избиването на индианците осейджи и раждането на ФБР.
 Излиза Опит за възторг от Димитър Бочев – възторжена апологетика на свободата Излиза " Опит за възторг " от Димитър Бочев – възторжена апологетика на свободата
Смелият разказ от българския публицист от радио „ Свободна Европа ” и един от редакторите и близки другари на писателя Георги...
След впечатляващия „ Ирландецът “, въодушевен от едноименния спомен на Чарлз Бранд, гениалният Мартин Скорсезe сплотява сили с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро и още веднъж стартира работа по кино план, въодушевен от литературна творба.
Обявената за най-хубавата книга за 2017 година съгласно Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly и Vogue, „ Убийците от Оклахома и раждането на ФБР “ от Дейвид Гран („ Изгубеният град Z ”) се появява на български език преди филмовата си версия в превод на Камен Велчев и предлага същински уестърн, под напрежение престъпен сюжет и шокиращо журналистическо следствие.
На 24 май 1921 година Моли Бъркхарт от град Грей Хорс в резервата на осейджите в Оклахома, стартира да се притеснява, че нещо се е случило на една от трите ѝ сестри – Ана Браун. А скоро идва и новината, че още един осейдж, Чарлз Уайтхорн, е липсващ седмица преди нея.
Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийства им дават началото на един от най-травматичните интервали в американската история, а точно избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на предишния век, когато петролният взрив сблъсква техните ползи с тези на едрия бизнес и проведената престъпност.
 Откъс от Изгубените от Патриша Гибни Откъс от " Изгубените " от Патриша Гибни
ГЛАВА 2 Тринайсет – сподели контрольор Лоти Паркър. – Дванайсет – настоя сержант Марк Бойд. – Не, тринайсет са....
Междувременно специфичен сътрудник от полевия офис на Бюрото за следствие в Хюстън Том Уайт получава незабавна заповед от централата във Вашингтон, която освен ще промени развоя на събитията, само че ще докара до възхода на Федералното бюро по следствията отпред с Дж. Едгар Хувър. Носител на всички качества от „ една отминала епоха на митични герои ” и „ въоръжен ” със своята емблематична каубойска шапка, Уайт е твърдо решен да доближи до корена на злото в Грей Хорс.
Но въпреки причинителите на жестоките убийства да са изправени пред съда, „ Убийците от Оклахома ” надалеч не се изчерпва единствено с налагането на правораздаване, а същинската причина за злодеянията следва да бъде открита.
Разделяйки подробното си проучване в три елементи, Гран освен основава детайлна и изчерпателна хроника на едни от най-кървавите събития в американската история през XX век, само че и прави разкрития, които способстват за излизането нескрито на имената на останалите отговорни.
Базирана на хиляди страници от досиета на ФБР, секретни показания пред правосъдни заседатели, правосъдни стенограми, данни от информатори, персонална преписка и устни разкази, фотографии от местопрестъпления и още доста други цензурирани и нецензурирани източници, „ Убийците от Оклахома ” е завладяващо следствие, в което се преплитат зовът на Дивия запад, сенчестите игри на подземния свят в престъпната литература и безмилостната обективност на проверяващата публицистика. А гласът на кръвта „ вика от земята ”, с цел да спечелва истината из покритите с дъбрава хълмове и обширни прерии на територията на индианците осейджи от Оклахома.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР