Убийството на Красимир Каменов-Къро разнесе миризма от блатото на мафиотските

...
Убийството на Красимир Каменов-Къро разнесе миризма от блатото на мафиотските
Коментари Харесай

Кой поръча Къро?

Убийството на Красимир Каменов-Къро разнесе миризма от блатото на мафиотските мрежи в България. А връзките на убития с други лица звучат като " Who is Who " на подземния свят в България. Кой поръча изтезанието му?

За зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина и още 12 паркинга в София ще се търси нов притежател, откакто търсеният с алена бюлетина от Интерпол Красимир Каменов-Къро беше разстрелян в дома си в Южна Африка. Свързаният с групировката ВИС-2 живееше отвън България от повече от 15 години, само че имаше огромен бизнес на ярко в родината си и отнесе доста секрети със себе си - както и други преди него като Самоковеца и Поли Пантев.

Например на кого е плащал, с цел да се снабди с тържището и паркингите, а и да постави ръка на вратата на Европа към Изтока - Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ”.Е, в този момент корумпираните могат да си отдъхнат и да харчат умерено след изтезанието на Каменов - в случай че няма уличаващи ги документи.

Пред БНР проверяващият публицист от уеб страницата BIRD Димитър Стоянов позволи, че Каменов е дал показания пред непозната пълномощия в последната половин година " по отношение на основни престъпни случаи с интернационален детайл ”. Няма информация дали те са свързани с криптопирамидата OneCoin и следствията за пране на стотици милиони долари посредством тази скица, водени от американските служби. Криптокралицата Ружа Игнатова изчезна през 2017 година, на летището в Атина и от този момент от нея няма никаква диря.

Няма публична версия

Убийството на Красимир Каменов-Къро провокира куп неофициални версии - дали е обвързвано с почистване на сметки поради дрога в Южна Африка или има връзка със събитията в България. Преди време прокуратурата уличи Каменов дружно с други, измежду които и някогашният притежател на КТБ Цветан Василев, в скрит план за премахване на висши служители на реда и магистрати, включително на основния прокурор.

Тогава на специфична конференция бяха показани аудиозаписи от телефонни диалози и прочетени бележки, открити като доказателства по следствието. Споменати бяха и доста обществени персони с изключение на Къро и Василев - Бойко Борисов, Асен Василев (споменат като " Кокорчо " ), предприемачът Пламен Бобоков, журналистът Димитър Стоянов, упоменати бяха също Политическа партия, Демократична България и други

Преди два месеца Каменов бе задочно упрекнат от Софийска градска прокуратура като гарант на убийството на Любомир Иванов, някогашен шеф на Криминална полиция във 2 РПУ в София, показно разстрелян в столицата през март 2022 година. Затова Къро беше търсен от Интерпол. Според медийни изявления някогашният служител на реда е бил забъркан в незаконно произвеждане на цигари, в това число и във заводи в чужбина, както и в контрабанда, само че се появили проблеми.

Бизнесът - от всяка власт по нещо

Фирмите, свързани с Къро, се снабдяват с паркингите по времето, когато кмет на столицата е Стефан Софиянски, а зеленчуковата борса е продадена от Столичната общинска организация за приватизация през 2007 година, когато кмет е Бойко Борисов. През ноември м.г. против двете сдружения имаше акция на Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите за данъчни измами, само че не бяха обявени какви са резултатите от инспекциите.

Подземният паркинг на НДК, пред Централна гара, на бул. " Арсеналски ” и други са конфискувани посредством взаимна компания с апорти от столичната общинска компания " Паркинги и гаражи ”. За това оказва помощ общинският консултант от Съюз на демократичните сили, ръководител на транспортната комисия в СОС и шеф на " Паркинги и гаражи ” Георги Василев. По-късно той става мажоритарен притежател в частната компания, сдобила се с паркингите, само че не за дълго - убит е през 2005 година. Въпреки обещанието на тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Борисов, че убийството ще бъде разкрито, това по този начин и не се случва.

Пред Euronews специалистът от Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов прибави към борсата и паркингите и концесии на плажове и хотели по Южното Черноморие и " това, което е останало от контрабандните канали – като се стартира от „ Капитан Андреево “ и се стигне до Илиянци ”.

" Златната кокошка "

През 2013 година властта подарява „ златна кокошка “ на Къро. Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) разпорежда на частната компания " Пи.Еф.Си ”, чийто притежател тогава е балдъзата му Лидия Любенова, да събира такси за стерилизация на коли и камиони както от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, по този начин и от другите два гранични пункта с Турция - при Лесово и Малко Търново. По-късно Къро дружно с различен собствен сподвижник от ВИС-2 Христофор Аманатидис-Таки, който живее от дълго време в Дубай, и Размиг Чакърян-Ами, поемат ветеринарния и фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, както и околните паркинги. Каменов и Аманатидис са посочени от анализатори като хората, поделили си легалния и незаконен бизнес на ВИС-2.

Миналата година обаче се разбра, че те са в спор, който, съгласно " Капитал ”, се е задълбочил към контрола на лабораторията за фитосанитарния надзор и " златния мочур ”, " които в началото бяха експлоатирани от Къро, само че по-късно надви Таки посредством Размиг Чакърян-Ами ”. Връщането на държавния надзор върху товарите, преминаващи през " Капитан Андреево ”, стартира м.г. при постоянното държавно управление на Кирил Петков и мина през редица опити да бъде блокирано по правосъден или институционален път. В последна сметка в края на март Върховният административен съд (ВАС) анулира прекъсването на процедурата за създаване на нова държавна лаборатория, която да прави фитосанитарния надзор на пункта.

Връщат ли се мутренските години

Кой поръча изтезанието на Къро, който оцеля през прехода, с цел да бъде погубен на финала му - съперник от подземния свят или от бизнеса му на ярко, или застрашени от разкрития политици и магистрати. Коментарът на основния прокурор Иван Гешев, изработен през вчерашния ден, беше, че " това, което се прави против българската прокуратура и българската правосъдна власт, докара до взрив на престъпността и се връщаме в мутренските години ”. Сигурно е прав - ония митинги от 2020 година по този начин и не изгониха мутритe.

Емилия Милчева,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР