Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях

...
Убийствата на жени в Турция са ежедневие. Някои от тях
Коментари Харесай

Бруталните убийства на жени, които разтърсиха Турция

Убийствата на дами в Турция са всекидневие. Някои от тях са извънредно брутални - като убийството на 27-годишната студентка Пинар, споделя " Дойче веле ".

Пинар Гюлтекин следвала стопанска система в Мугла, Западна Турция. След като в продължение на дни тя не вдигала телефона си, на 16 юли тази година фамилията й подало сигнал, че е изчезнала.

Пет дни по-късно полуизгореното тяло на 27-годишната студентка е открито. Обвинен за закононарушението е някогашният й другар.

По време на разпитите мъжът признал, че е умъртвил Пинар след скандал посред им. Първо я удушил и се опитал да изгори натрупа й в гората, само че откакто не съумял, натикал тленните остатъци в кофа за отпадък и я залял с цимент.

Според деятелите от придвижването " Да спрем убийствата на дами " - Пинар Гюлтекин е 146-тата жена в Турция тази година, която е убита поради пола си. През 2019 година са били осъществени 474 сходни закононарушения.

Убийството на момичето отприщи вълна от неодобрение по улиците на турските градове, означи " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Обвиненията са ориентирани против държавното управление, което съгласно стачкуващите поддържа патриархалните структури в обществото.

Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка против насилието над дами и домашното принуждение беше препоръчана през 2011 година, а през 2012-та Турция стана първата страна, която я ратифицира. В началото на юни заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш съобщи, че подписването на документа в Истанбул е било " неточност ".

Насилието над дамите рядко попада във фокуса на следените от властта турски медии. Правозащитниците споделят, че макар съществуването на закони против него, в полицията и правосъдната система причинителите на сходни закононарушения постоянно се радват на снизходително отношение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР