Убедителна победа на крайнодясната и популистка Партия на свободата на

...
Убедителна победа на крайнодясната и популистка Партия на свободата на
Коментари Харесай

Крайната десница печели вота в Нидерландия

Убедителна победа на крайнодясната и популистка Партия на свободата на парламентарния избор в Холандия. Лидерът й Герт Вилдерс съумя да завоюва 20%, откакто комбинира познатата си от преди антиислямска, антимигрантска и евроскептична позиция с реторика обвързвана със незабавни проблеми като повишението на разноските за живот, опазването на здравето и сигурността. Вилдерс съобщи, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи леговище и прикани тя да блокира приемането на нови членове. В предизборната му стратегия попадат и апели за референдум за излизане на Нидерландия от Европейски Съюз.
Вилдерс не е споменавал категорично Шенген, само че поради неговите позиции по други въпроси и по-ранни мнения за България, в случай че стане министър председател най-вероятно позицията на страната ще стане даже по-категорична за участието на страната ни в зоната.  
Пред ликуващи последователи в дребен бар в Хага Герт Вилдерс съобщи, че " от фантастичната позиция с 37 места (в 150-местния парламент - бел.ред.), която не може да бъде подценявана от никоя друга политическа мощ, Партията на свободата желае да си сътрудничи с другите ".
Основните политически партии в Нидерландия имат запаси за коалиция с Вилдерс и неговата групировка. На второ място се подрежда обединяването на социалдемократи и зелени, предвождано от някогашния еврокомисар Франс Тимерманс, а на трето място е партията на досегашния министър председател Марк Рюте – консервативната Народна партия за независимост и народна власт.
Досега страната се управляваше от коалиция с общо 78 мандата, само че в този момент съставните й четири партии получават едвам 41 места. През 2019 година те партии преговаряха 271 дни с цел да създадат коалиция, в този момент се чака договарянията в десния бранш да бъдат още по-сложни.
Междувременно е допустима коалиция и без присъединяване на Вилдерс - умерените консерватори на Рюте, които в този момент се водят от Дилан Йешилгьоз-Зегериус, са отворени за огромна коалиция, само че без Вилдерс да е министър председател.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР