Убеден съм, че министър Бойко Рашков ще направи всичко възможно

...
Убеден съм, че министър Бойко Рашков ще направи всичко възможно
Коментари Харесай

Цветанов: Кабинетът „Янев“ трябва да гарантира честността на изборите

Убеден съм, че министър Бойко Рашков ще направи всичко допустимо да се подсигуряват изборите, да бъдат почтени и това ще се случи с кадрови смени, които би трябвало да бъдат направени. Това сподели ръководителят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „ Денят с Веселин Дремджиев “ по TV+ и TV 1.

Цветанов напомни, че при постъпването си в Министерство на вътрешните работи е оставил работещите хора, които е наследил от своите прародители съгласно професионалните им качества и триумфи. На въпрос за какво би трябвало да бъдат заменени регионалните шефове на Министерство на вътрешните работи Цветанов сподели, че:

„ ГЕРБ за първи път организираше избори след изтичащ цялостен мандат на ръководство, което значи, че всички кадрови назначения за регионалните дирекции земеделие, обучение, регионални шефове – всички тези хора са част от статуквото, което трябваше да бъде с гаранция да организира почтени избори. Те не съумяха да проведат тези почтени избори, тъй като доста от регионалните шефове бяха съществени пропагандатори. Много от хората, които са в структурите на земеделието бяха съществени пропагандатори и заплашваха хората, че в случай че не гласоподават за тях ще бъдат уволнени. Областните инспекторати на образованието, тези които заемаха тези управителни позиции също се отнасяха с сходни заплашителни послания към всички тези учители, които желаеха да упражнят конституционното си право на глас, само че те трябваше да гласоподават по дадена преференция “, счита Цветанов.

По думите му Министерство на вътрешните работи има директно отношение за гаранцията за провеждането на почтени избори. Председателят на Републиканци за България изрази съмнение, че на последващо съвещание на Министерски съвет ще бъдат заменени регионалните шефове. Според Цветанов президентът е бил доста явен, че първото и предпочитано, което би трябвало да бъде направено от настоящето служебно държавно управление е да се подсигуряват почтени избори.

„ Те могат да се осъществят, когато носиш тази отговорност и направиш съответните кадрови смени, с цел да го гарантираш. Отговорността оттук насетне за провеждането на изборите е на служебния кабинет “. Скандалът „ Илчовски “ Цветан Цветанов съобщи, че не познава Илчовски, не познава по този начин добре и тези, които са се явили в отбрана на държавното управление и на премиера, тъй като в никакъв случай не е бил в тази среда, където са се играли карти и където се гледат сходни видеоклипове.

„ Ако това фактически е правилно, което споделя Илчовски е доста обезпокоително за страната като ръководство и методът, по който е функционирала през последните години в ръководството на Борисов. Мога да дам гаранция за това, което се е предписание в първия управнически мандат. Тогава имахме действителна, проведена работа, която беше против проведената престъпност “, даде образец той.

„ Винаги съм си изпълнявал служебните отговорности. Моето работно място е било министерството, по-късно е бил Народното събрание и съм правил партийна си активност, срещайки се с хората “, напомни Цветанов.

Относно насилието по пандизите Цветанов сподели, че е неприемливо. Закриването на Спецпрокуратурата и Спецсъда „ В управническата стратегия на Републиканци за България ние бяхме първата политическа мощ, която съобщи изрично, че премахването на Спецпрокуратурата и Спецсъда ще бъде приоритет, в случай че бъдем определени за народни представители. Имаше доста неверни тълкувания, че аз съм бил от хората, които са инициирали основаването им. Това беше по рекомендация на диалозите, които сме водили с Брюксел. Оценката за тези специализирали съдилища и Специализираната прокуратура в края на първия управнически мандат беше на високо равнище. Идеята беше да има бързо правосъдие против проведената престъпност. Ако сега някой прочете отчета на GRETA, от преди дни за трафика на дами за полова употреба, би трябвало да ви кажа, че там критичността е тъкмо в това, че в профилираните съдилища вървим към съглашения, които нямат никаква успеваемост в правораздаването, а се върви към условни присъди със споразуменията, които се подписват”, сподели Цветанов.

Какво трябваше да направи 45-то Народно заседание „ Смятам, че 45-то Народно събрание трябваше да постави един-два акцента за порочни практики през ръководството на Борисов. Това е „ Турски поток “ – Томислав Дончев има директна ангажираност с реализирането му и диалозите, които са водени с съветската страна. „ Турски поток “ е един от образците за модел по какъв начин се заобикалят публичните поръчки, по какъв начин възложителят, който печели дава на подизпълнители, които не са свързани с български такива. Друг подобен образец са „ Автомагистрали “.

Това са двете неща, които бяха основани през последните две години, в които нито съм бил народен представител, нито някой може да ме упрекна в съпричастност “. Кадровите промени в ГЕРБ Цветанов изрази мнение, че Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са били намалени, а той самият си е тръгнал от партията самичък. „ И в София, и в Бургас има негатив към двамата и съм уверен, че те не са добавена стойност към политиката на ГЕРБ. Не съм желал и в никакъв случай не съм се стремял да бъда непременно във властта или да бъда на някаква партийна позиция. Направих го с ясното схващане, че нямам място в ГЕРБ и то не поради тези почтени хора, които има там, а поради всички тези към Борисов, които го трансформираха за последните 7-8 години “, споделя той.

Преизчисляване на пенсиите, а не добавки от по 50 лева „ В предизборната акция, която мина никой не погледна какви са главните акценти в управническите стратегии. Преизчисляването на пенсиите е наложително да бъде направено. Моделът, по който се актуализират пенсиите е по така наречен швейцарско предписание, което беше признато във втория управнически мандат на Борисов. Даването по 50 лева не е заслужено, тъй като парите, които се харчат са към 1млрд. и 300 млн. лева годишно, а за преизчисляването ще са нужни към 1 милиарда и 800 млн. лева По-добре да бъдат преизчислени, с цел да може, тези които са работили и са се осигурявали да получат почтени пенсии “, добави ръководителят на Републиканци за България.

Служебният кабинет „ Янев “ „ С държавното управление, което имаме считам, че президентът се постара да разтвори една доста необятна външна страна от ляво, център и дясно – хора, които са специалисти на първо място, а не политически обременени. След изборите, които ще бъдат извършени на 11 юли, още веднъж ще има неспособност да се сформира държавно управление, тъй като виждаме доста червени линии за неспособност за разговор, който да бъде прагматичен.

Този кабинет няма да е единствено 60 дни, а ще бъде с по-дълъг мандат, тъй като ще влезем в хипотезата, че 3 месеца преди президентски избори не може да бъде разпускано Народното събрание. Ще има Народно заседание и длъжностен кабинет, който може би ще организира още едни избори за народни представители дружно с президентските “, предвижда Цветанов. Той добави, че би трябвало да има огромна отговорност от всички тези, които ще се явяват на предварителни парламентарни избори – да бъдат доста прагматични и национално виновни.

„ 45-ят парламент не трябваше да се занимава с някои от тези кавги, а трябваше да създадат актуализация на бюджета. В момента тя е пречка за правенето на политики от настоящия кабинет “, безапелационен е той. Цветанов сподели за едно от разликите, които са имали с Борисов и това е във връзка с делегирането на пълномощия на хора като Тома Биков, Деница Сачева, Георги Харизанов преди време и за политическия порив, който е имал Томислав Дончев.

Той се обърна към гласоподавателите на ГЕРБ и ги прикани да създадат осведомен избор и да гласоподават за тези, които могат да им дадат небосвод за развиване на страната и съблюдаване на правовия ред. Скандалът с фермите за норки Цветанов акцентира, че в управническата стратегия на Републиканци за България беше и към момента е заложено закриването на фермите за норки и партията ще продължи да упорства за това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР