Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да

...
Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да
Коментари Харесай

Румен Радев: Сътрудничеството с Русия трябва да се развива въпреки санкциите

" Убеден съм, че икономическото ни съдействие с Русия би трябвало да се развива без значение от наказания и контрасанкции - по този начин както го развиват нашите западни сътрудници. Особено в енергийната сфера, при съблюдаване на значими правила като конкурентност, бистрота, сигурност на доставките и - изключително значимо за България - на преференциална цена. " Това споделя президентът Румен Радев в изявление за организация ТАСС във връзка идното си работно посещаване в Русия за присъединяване в Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, който ще се организира от 6 до 8 юни. Държавният глава още в първия ден на визитата си ще се срещне с съветския президент Владимир Путин, който също ще взе участие във форума.

Според Радев разговорът сред България и Русия на най-високо ниво би трябвало да се материализира от държавните управления на двете страни. " Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване ", споделя българският президент. Русия е измежду най-значимите външноикономически сътрудници на България в областта на туризма, строителството, хранително-вкусовата индустрия и с основно значение за доставката на енергийни запаси. Страната ни внася съветски енергийни артикули за милиарди левове и този импорт образува главната част от двустранния стокообмен, декларира още Радев. " Имаме положително съдействие в областта на преноса на съветски природен газ през България. В момента построяваме потенциал за в допълнение приемане и разпределение на съветски газ и газ от други източници през наша територия ", декларира Румен Радев в отговор на въпрос за вероятността за продължение на трасето на газопровода " Турски поток " през България. По думите на президента страната ни има добре развита газопреносна система, която е в развой на разширение, а газовите връзки със прилежащите страни ще обезпечат достъпа на съветски газ до Централна Европа.

Преди броени дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България чака да одобри газ и от " Турски поток ". " Що се отнася до вероятностите, нееднократно съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова разумният избор за увеличение на преноса на съветски газ през Черно море е това да става с газопровод до България ", е позицията на президента. Според президента планът АЕЦ " Белене " е неминуем - в него към този момент са вложени 3 милиарда лв. - средства на българските данъкоплатци, а разрастващата се промишленост ще има потребност от сигурна сила. За неговата реализация обаче са нужни ясни юридически, времеви и ценови рамки, споделя Радев.

" Процедурата за избор на стратегически вложител за новия АЕЦ бе оповестена публично на 22 май, и то в формалния вестник на Европейския съюз. В идващите 90 дни искащите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура би трябвало да завърши до една година и на 22 май 2020 година да е ясно кой ще построява АЕЦ " Белене ", изяснява процедурата президентът. Запитан какво пречи на анулацията на режима на наказания, наложени от Европейски Съюз и Русия, Радев показва, че изискванията за анулация на глобите, дефинирани от Съвета на Европейски Съюз, са свързани с цялостното осъществяване на споразуменията от Минск както от Русия, по този начин и от Украйна. " Постигането на прогрес по това изискване е в интерес както на Европейски Съюз, по този начин и на Русия ", споделя президентът.

Обявяват още поръчки за атомната централа

Националната електрическа компания (НЕК) ще разгласи до две седмици процедура за избор на реализатор на допълненията към плана за АЕЦ " Белене ", нужни за издаването на финален лиценз на централата от Агенцията за нуклеарно контролиране. " Ние желаеме лицензиран план от Агенцията за нуклеарно контролиране. Надяваме се, че ще си свършат работата. Ще сключим контракта и някъде есента ще получим подготвен, лицензиран план, който вероятно да представим на искащите за построяването на АЕЦ " Белене ". Много по-добре е при водене на договарянията да представим и лицензиран план, в сравнение с приказки, че имаме най-хубавия план. " Това сподели изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев пред БНР. Плановете са цялата процедура да завърши до една година и през лятото на 2020 година да е ясно кой ще строи АЕЦ " Белене ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР