У нас корнишоните са предпочитани не само защото се използват

...
У нас корнишоните са предпочитани не само защото се използват
Коментари Харесай

Агроном Иван Иванов: Време е да засеете корнишоните за туршия

У нас корнишоните са желани освен тъй като се употребяват за пресни салати, само че и тъй като от тях всеобщо се вършат туршии. Най-подходящите сортове за приблизително ранно и късно полско произвеждане са Победа, Ирен, Калиопа, Левина, Мартина Глория. Всички те са доста положителни, вкусни и плодовити. Ако към този момент сте засели семената за разсада (крайният период за късните е началото на юли), би трябвало да положите за тях някои по-специални грижи. Средноранните се катерят по въженца. Не е неприятно да им извършите телена структура, която е по-стабилна от найлоновите въженца, само че е по-скъпа. Независимо каква структура ще изберете, би трябвало да знаете, че

предимствата на високото развъждане на корнишони не са за подценяване

Най-важното е, че растенията по-малко боледуват, елементарно се берат и по-дълго плододават. Ако въпреки всичко сте решили да ги пуснете свободно да се стелят по земята, то би трябвало безусловно почвата под тях да е застлана със плява, с цел да не загниват плодовете.

Късните корнишони не се отглеждат на високо, а се оставят да пълзят по почвата. Когато ги берете обаче, внимавайте да не тъпчете и обръщате стъблата и ластуните, тъй като плодовете ще стартират да нагарчат.
Растежът и плододаването се подтикват посредством пензиране (пречупване на върха на растенията). При краставиците то се предлага, тъй като е доста потребно.

В резултат на него се образуват странични разклонения,

по които се получават доста цветове и плодове

Регулират се растежът, броят на завръзите и образуването на плодовете. Стъблата се пречупват след 2-рия лист, с цел да дадат две странични разклонения. Всяко от последните разклонения се пензира на 6 или повече листа. Следващите разклонения се пречупват на 2 листа над образувалия се плод. Не забравяйте, че краставиците не понасят мощните ветрове и с цел да ги предпазите, може да ги засеете сред редовете царевица. Пожълтелите и застарели листа би трябвало да се отстраняват, тъй като са положително леговище на заболявания и неприятели.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР