Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна

...
Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна
Коментари Харесай

Прокуратурата пое казуса със съборения тютюнев склад


Тютюневият град в Пловдив ще придобие статут на недвижима културна полезност

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира по изявления в медиите и разпореди инспекция за събарянето на тютюневия склад на бул. „ Христо Ботев “.

Проверката е за законността при събарянето на постройката и е предоставена на Икономическа полиция, съобщи БНР. На базата на всички ще се открива дали дейностите на администрацията и притежателя са правомерни или не.

Срокът за приключването е едномесечен.

12-те здания от така наречен „ Тютюнев град “ в Пловдив от през днешния ден ще придобият статут на недвижима културна полезност.

Служебният министър на културата Велислав Минеков ще подпише решението на експертния съвет – това съобщи самият той при среднощно посещаване в Пловдив през вчерашния ден, съобщи Българска национална телевизия.

До скандал се стигна, откакто багери събориха съвсем напълно една от емблематичните здания. Министър Минеков бе безапелационен, че ще принуди вложителите да възстановят постройката в предходния ѝ тип.

Той посети Пловдив за повторно по неотложност, откакто стана ясно, че тютюневият склад се унищожава нелегално.

„ Това е заличаване, което е повече от безсрамие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм пасивен. Вероятно те си мислят, че аз съм корумпиран. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв метод застрашен. Няма да се случи “, закани се министърът, представен от Нова телевизия.

Минеков сподели, че още през днешния ден ще подпише мнение, с което да предотврати сходни случаи в бъдеще.

Въпреки че по-рано той блокира събарянето на постройките, късно през нощта то продължи. Полицията към момента охранява тютюневия склад на бул. „ Христо Ботев “ 51 в града под тепетата. Културният министър дойде към среднощ, само че постройката към този момент беше бутната, а служащите си бяха отпътували.

Фирмата, която е наета да събори склада, твърди, че има всички разрешителни.

Представител на притежателите на парцела е декларирал, че досега на събарянето не са имали документ, че постройката е монумент на културата.

Разрушаването е спряно, до момента в който не се откри има ли нарушавания.

Проверка стартира и Дирекцията за народен строителен надзор. Представител на община Пловдив не пристигна на място.

Прокуратурата в Пловдив се самосезира по изявления в медиите и разпореди инспекция по реда на надзора за правда във връзка със срутване на постройка – тютюнев склад на бул. „ Христо Ботев “.

Дадени са инструкции за приобщаване на всички документи с оглед определяне на правомерността или неправомерността на дейности на администрацията и притежателя по събарянето на някогашния тютюнев склад.

Проверката е предоставена на отдел „ Икономическа полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи. Срокът за приключването е едномесечен.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР