Тясното партийно ръководство на левицата продължава с атаките срещу кмета

...
Тясното партийно ръководство на левицата продължава с атаките срещу кмета
Коментари Харесай

БСП засили натиска срещу кмета си в Перник

Тясното партийно управление на левицата продължава с офанзивите против кмета си в Перник Станислав Владимиров. След като Изпълнителното бюро одобри остра позиция във връзка решението да бъдат закрити Общинският трагичен спектакъл и съставите към Двореца на културата в града - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър, в неделя бе огласен и втори сериозен документ. Този път той е поради баснословно увеличение на такса боклук в села от Пернишкия район.

" Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се разграничава от следващото решение на Станислав Владимиров, което е в несъгласие със обществената политика на Партията и предизборната платформа за локални избори. Каквото от Българска социалистическа партия се дава обещание в съпротива, би трябвало да се извършва и в ръководство ", показват от ИБ.

Според социалистите по предложение " на кмета е увеличена такса боклук в селата от 2.5 промила на 19.6 , което съставлява близо 800 % ". " За нас това е неприемлив растеж и изключително в настоящия миг на рецесия и увеличаваща се беднотия. Такова нарастване е и неефективно. То единствено ще направи несъбираемостта на отговорности към общината още по-голяма заради невъзможността на хората да ги платят. То не почива и на никаква законова логичност. Новата такса боклук би трябвало да регистрира 6.5 % растеж на минималната работна заплата и отчисленията по чл.60-64 от Закона за отпадъците ", декларират от аленото управление.

Според него " сходни дейности са в прорез с политиката, която Българска социалистическа партия постоянно сме отстоявали - за  обществена взаимност и поддръжка на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано ".

По отношение на закриването на културните институции в града, социалистите пък оповестиха, че " културата като социална отговорност постоянно е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи правила на нашата партия и в провежданите политики до момента. Да градиш може да се окаже мудна и тежка задача, лишава години; да рушиш е необмислен акт, отнемащ единствено ден ".

Според социалистите е " немислимо и неприемливо в община Перник, където Българска социалистическа партия завоюва последните локални избори, даже да се подлага на полемика закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история ".

" ИБ на Българска социалистическа партия дефинира като неприемливо обществено декларираното обидно отношение на кмета на Перник по отношение на културните дейци и упорства управлението на община Перник да преразгледа решението си по отношение на закриването на културните институции и редуциране на техните чиновници ", упорства още управлението на левицата.

БЕЗ РЕАЛЕН ПРОДУКТ

Около 1 млн. лева са средствата, предназначени за културните институции и за Младежкия дом в бюджета на общината. Според кмета Владимиров в този момент те отивали главно за заплати без насреща да има действителен артикул. Парите се резервират, даже ще бъдат и повече, само че те са за действия, освен за заплати, съобщи кметът в събота.

" Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв метод не могат да са потребни за културата в Перник, без значение дали са администрация, дали са артисти и т. н. Не е обикновено 4 година да няма нито една режисура и да има артисти на щат. Около 250 000 лева са разноските за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя компания да ми построи тротоари и тя за четири години не е поставила и една плочка, това си е за прокуратурата напряко. Нито закриваме спектакъл, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената, ползвайте я и създавайте артикул, който да се продава. Общината с каквото може ще спомага и ще оказва помощ ”, добави Владимиров пред БНР.

Напрежението сред управлението на Българска социалистическа партия и Станислав Владимиров не е от през вчерашния ден. То потегли още по времето на водната рецесия в Перник при започване на годината и градежът на новия тръбопровод, финансиран от държавното управление. Тогава Владимиров нееднократно се води в джипа на премиера Бойко Борисов по време на инспекции на построяването му, а двамата демонстрираха доста положителни връзки. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР