Тяхната мисия е да спасяват бедстващи в морето хора. Те

...
Тяхната мисия е да спасяват бедстващи в морето хора. Те
Коментари Харесай

Как се подготвят пилотите и бордните плувци-спасители за кризисни ситуации в морето

Тяхната задача е да избавят бедстващи в морето хора. Те работят при рискови и рискови условия. Научени са да оцеляват в бурните води на Черно море. Това са екипажите от Морската вертолетна авиобаза " Чайка ". Екип на Българска национална телевизия снима подготвителен полет за търсене и избавяне в акваторията на Варненския залив.

Започва подготвителен полет за търсене и избавяне в морските пространства на Република България. Операцията се прави от екипаж на авиобаза " Чайка ". Сценарият планува евакуация на бедстващ човек от борда на боен катер.

" С вертолет 903, с двама бордни спасители или плувци - спасители на борда, пресъздадохме сюжета. Спуснахме единия, който играе ролята на бедстващ, евакуирахме го в тандем с другия избавител, след което разменихме функциите ", сподели подполк. Милен Хинтоларски, ст. инспектор-пилот във Военноморските сили.



Да спасиш човешки живот, откакто прелетиш километри, е задача, на която се е посветила капитан Валери Христова. Тя е борден авиомеханик и извършва дилемите си паралелно с бордния плувец-спасител.

" Моята работа е да го спусна до потърпевшия и в случай че има потребност, да спусна и избавително средство, каквото е бордната носилка или имаме избавителен панер ", сподели кап. Валери Христова, инженер по вертолета и мотора в авиобаза " Чайка ".

Капитан Христова е единствената жена в Групата за търсене и избавяне на море:

" Много добре се работи с сътрудниците. Всички са дружелюбни. Всеки си знае отговорностите и сме като добре смазана машина ".

Група за търсене и избавяне на море към военноморската авиобаза " Чайка " е основана преди година.

" За първи път обучихме плувци-спасители. Първо обучихме хора в профилираното учебно заведение на Военноморските сили на Съединени американски щати. Тъй като нямахме конструкция, ползвахме подготвени хора от няколко военни формирования на Военноморски сили ", изясни подполк. Милен Хинтоларски.

Един от новите членове на групата е лейтенант Михаил Йорданов. За младия мъж специалността е предопределение, тъй като оказва помощ на бедстващи хора.



" Това ми е от дете фантазия и съм горделив и благополучен, че съумях да я реализира. Ние работим с бордната лебедка. Случва се по този начин, че се постанова спасяването на хора по разнообразни начини да бъде с панер или с носилка. Наше е задължението да изведем тези средства от вертолета и да ги спуснем - дали ще бъде и със избавител или без, и да се прибере назад на борда ", сподели лейт. Михаил Йорданов, старши механик по вертолета и мотора.

В действителна обстановка евакуацията на бедстващ в морето човек крие опасности, тъй като изискванията във водата, силата на вълнението се трансформират за минути. Екипажите упражняват разнообразни техники за избавяне с два вертолета " Пантер " и един " Дофин ". С тях се прави надзор и наблюдаване на морските пространства. Използват се още за здравна евакуация.

За да извършват дилемите си професионално, екипажите би трябвало да имат обезпечени задоволително летателни часове за подготовка.



" Да сме откровени - не са задоволителни. Ако би трябвало да съпоставим нальота, който вършат да вземем за пример американският Coast Guard. Там летците извършват 300-400 часа на година. Да кажем, че ние летим 4 пъти по-малко ", сподели още подполк. Милен Хинтоларски.

С едно зареждане на гориво вертолетите могат да стигнат до крайната точка в акваторията на Черно море, за която страната ни дава отговор при търсене и избавяне.

" Не можем да търсим дълго, само че можем да осъществим избавяне, в случай че там са локализирани хората и да вземем на борда 3-4 индивида, колкото е потенциалът на машината. Да, това е изцяло допустимо и по най-бързия метод, неизмерим с нищо друго ", добави подполк. Милен Хинтоларски.

кореспондент: Петър Дойкински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР