Тя изтъкна, че в рамките на изминалите няколко месеца Европа

...
Тя изтъкна, че в рамките на изминалите няколко месеца Европа
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: В дългосрочен план Европа може без руски газ. В краткосрочен – по-скоро не

Тя посочи, че в границите на миналите няколко месеца Европа създаде две съществени тактики за справяне с газовата рецесия.

„ Първата включваше изисквани към държавите-членки газохранилищата да се запълнят на 80% до началото на октомври тази година, т.е. да сме готови за дефицит на газ. Вторият пакет от ограничения, който предлага Европа е понижаване на потреблението на сила с 15%. На този стадий това е целесъобразна мярка, само че в случай че се стигне до по-кризисна обстановка, тя може да се трансформира и в наложителна “, изясни Пенкова в предаването „ Лице в лице “ по bTV.

„ Най-големият консуматор на газ в зимните месеци ще бъдат топлофикациите. Там имаме сериозен проблем, защото опциите за икономии са лимитирани, съвсем не съществуват. Трябва да се обърни доста съществено внимание и на промишлеността и предприятията, които досега не са подхванали ограничения. За тях също ще е непостижимо и невероятно да вършат икономии и да заменят своите зависимости от газ. Това визира над 250 000 души. Разбира се, това не значи, че би трябвало да позволяваме семействата и крайните консуматори за платят цената на тази рецесия. Като общество би трябвало да сме отговори и да се приспособяваме към обстановката и провокациите, които са пред нас “, изясни евродепутатът.

Тя даде някои образци от държави-членки на Европейски Съюз: понижаване на отоплението в някои административни и офис здания. По думите й това води до понижаване на потреблението на сила със 6%.

Петкова предложи на българите да изключват от електропреносната мрежа уреди, които не употребяват: „ Тези ограничения могат да звучат необичайно, само че за жал сме изправени пред едни действителности, които изискват всеки от нас да направи дребното, с цел да можем в действителност да се оправим с тази обстановка “.

Въпросът за съветския газ тя дефинира като комплициран: „ В дълготраен проект Европа може би може без съветски газ. Данните демонстрират, че в случай че бъдат употребявани наличните запаси на естествен гадина в Европа и в Норвегия, можем да подсигуряваме размер от природен газ, който е равностоен на това, което внасяме от Русия за 20 години. Разбира се, пред Европа има и доста други благоприятни условия – възобновими източници и така нататък По-важно е дали ще си оправим без съветски газ в кратковременен проект. Тук отговорът е по-скоро не, защото няма задоволително инфраструктура за никакви различни снабдители сега и няма задоволително свободни количества газ “.

Що се отнася до идния избор на 2 октомври и представянето на Българска социалистическа партия, тя счита, че междуличностни несъгласия /между водача на левицата Корнелия Нинова и президента Румен Радев – бел. ред./ не би трябвало да повлияят на гласоподавателя и на симпатизантите на Българска социалистическа партия.

Според нея е обикновено да има политическо напрежение, само че не то би трябвало да е във фокуса на публичното внимание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР