Тя е толкова компактна, че може да се премине с

...
Тя е толкова компактна, че може да се премине с
Коментари Харесай

Държавата, която няма собствен език, валута, влак и летище, но има твърде много пари

Тя е толкоз компактна, че може да се премине с кола по река Рейн за един час. Тя е притисната сред Австрия и Швейцария, само че се гордее с независимостта си. Властта там е съсредоточена в ръцете на принца, който е в положение независимо да основава закони. Природните панорами са приказни, а измежду замъците и храмовете се притайва съвременен куб от стъкло и гранит с най-голямата сбирка от модерно изкуство.

През 2019 година Лихтенщайн означи 300 години от основаването си като княжество. Днес тя е най-богатата страна по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света - над $170 000 и с една от най-ниските корпоративни данъчни ставки от 12,5 %. В резултат на това доста холдингови компании откриват офиси в столицата - Вадуц.

С територия почти три пъти по-малка от землището на София, популацията на страната е към 40 000 души, от които една трета са чужденци.
 Снимка 327982
Източник:

Лихтенщайн в действителност е изненадваща страна и ето още 19 доказателства за това.

Държавата е кръстена на ръководещата сега династия декор унд цу Лихтенщайн. На планетата има единствено три такива страни, в това число Хашемитско кралство Йордания (в чест на хашемитите) и Саудитска Арабия (в чест на саудитите).

Първо знамето на Лихтенщайн е било жълто-червено (това са родовите цветове на династията), по-късно синьо-червено, символизиращо небето и залезите в планините. Но на Олимпийските игри в Берлин внезапно се оказа, че знамето на Хаити е безусловно същото и трябвало да добави княжеската корона.

Гербът на Лихтенщайн може да се употребява единствено от държавни чиновници.

Княжеството освен няма изход на море, само че и граничи извънредно със страни също без достъп до морета и океани.

В страната няма градове , само че има комуни - общински области, състоящи се от едно или две села.

Лихтенщайн има най-високия Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в света - към 175 000 щатски $. Няма външен дълг, банките са надеждни, налозите са ниски - нищо чудно, че чужденците тук интензивно откриват банкови сметки в търсене на " данъчен парадайс ".

Страната няма национална валута, тук хората заплащат в швейцарски франкове . Вярно, княжеството има право да сече свои монети, само че в наши дни това те не са нищо повече от сувенири.

Лихтенщайн също няма собствен език, формалният е немски (между другото, това е единствената немскоговоряща страна, която не граничи с Германия ).

Издаването на пощенски марки генерира съвсем същия приход за страната като туризма.

До 1984 година Лихтенщайн е последната европейска страна, в която дамите нямат право на глас .

Местната полиция има малко повече от 100 чиновници и армията от дълго време е изоставена.

Към момента в пандиза на княжеството има 9 пандизчии - по-малко има единствено в Монако и Сан Марино. Килиите мощно наподобяват положителни хотелски стаи, а храна на пандизчиите се носи от ресторант, с цел да не се харчат пари за заплата на готвача. Но това важи единствено тези, които са с присъди до две години - те могат да разчитат на такива облаги: останалите се изпращат " в подмяна " в суровите австрийски затвори.

Прозорците и вратите в къщите не са заключени (няма крадци) , само че катинарите висят на кофите за отпадък, тъй че да не се изхвърлят никакви непознати боклуци. Тук това се съблюдава прецизно.
 Снимка 530632
Източник:

Транспорт - от градския превоз има единствено рейсове, а самите поданици избират колела. Страната няма летище и влакове .

Единственият хостел, ситуиран сред Вадуц и Чан, е отворен единствено през лятото. Цените в хотелите напряко " хапят ", по-изгодно е да отседнете в граничния австрийски град Фелдкирх.

Страната има собствен народен тим по футбол, само че там не играят експерти, а дилетанти, които работят други специалности.

Управляващото семейство непрекъснато живее в замъка Вадуц, заради което няма да е допустимо да влезете вътре и да погледнете.

Къщата на принца има една от най-големите частни сбирки в света с над 3000 картини, мебели и други експонати.

И най-после: тук се предлага да наемете страната за един ден за 70 000 щатски $ . " Собственикът " и гостите му (до 150 души) ще бъдат разходени из Вадуц, близките планини и крепости, обслужени с колекционерски виновност и красиво направени фойерверки. Дори за тези пари можете да въведете лична валута, герб и система от пътни знаци - тъпо, единствено за интервала на вашето " царуване ". Но към този момент тази концепция не е призната от никой различен, с изключение на от рапъра Снуп Дог, който искаше да наеме Лихтенщайн за снимането на видео клип. Отначало управляващите му отхвърлиха, само че по-късно трансформираха мнението си, тъй като да се завоюват спомагателни пари няма да попречи даже на и най-богатата страна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР