Тя е от Ямайка и вече повече от десетилетие доминира

...
Тя е от Ямайка и вече повече от десетилетие доминира
Коментари Харесай

Кралицата на бягането Шели-Ан Фрейзър-Прайс, която доказва, че успехите не спират на 30

Тя е от Ямайка и към този момент повече от десетилетие господства на пътеката за тичане. През миналия уикенд завоюва пета международна купа на 100 метра спринт. На Световното състезание в Юджийн, щата Орегон, 35-годишната лекоатлетка победи, освен това с нов връх за шампионата от 10.67 сек.

Това е петият златен орден и двайсетото международно отличие за Шели-Ан Фрейзър-Прайс , което я подрежда на второ място на международната стълбичка в леката атлетика. Единственият различен играч, който има повече международни трофеи в самостоятелна дисциплинираност, е украинската легенда Сергей Бубка. Той има шест трофеи в овчарския скок.

„ Чувствам се благословена, че имам този гений и че мога да продължа да го върша на 35, откакто родих, не преставам и се надявам, че въодушевявам дамите, че могат сами да дефинират пътя си “, сподели Фрейзър-Прайс след успеха си в Съединени американски щати предишния уикенд.
 Шели-Ан Фрейзър-Прайс през 2015 година, когато печели златен орден в Китай.
Шели-Ан е родена на 27 декември 1986 година в Кингстън, столицата на Ямайка. Отгледана е единствено от майка си - някогашна атлетка, която работи като продавач на сергия на улицата, с цел да устоя щерка си и двамата си сина. Шели-Ан обича да бяга от дребна и споделя, че е тичала боса до учебно заведение.

Въпреки че геният ѝ е налице съгласно всички към нея, тя самата не е сигурна, че желае да се занимава с лека атлетика. През 2006 година в Ямайския Технически университет среща именит локален треньор на име Стивън Франсис, който е работил с предходните световноизвестни рекордьори от Ямайка. Но даже той не съумява да я стимулира да се отдаде на спорта.

Шели-Ан споделя, че в оня интервал е била мързелива, постоянно е закъснявала за тренировки и не е изпълнявала упражненията си, тъй като се е тормозила, че ще стане прекомерно мускулеста.

Tя се състезава в националния тим и бележи триумфи, само че треньорът ѝ непрекъснато пробва да я убеди, че може повече. Така до Световното по лека атлетика в Осака, Канада през 2007 година, когато Фрейзър-Прайс печели сребърен орден, а тимът на Ямайка приключва на второ място. Това съревнование ѝ оказва помощ да превъзмогне страха си от интернационалните изяви, повдига увереността ѝ, което в последна сметка я стимулира да се отдаде на спорта повече и да се концентрира напълно върху него.

На първата си Олимпиада в Пекин през 2008 година прави мощен дебют, като печели златото на 100 метра тичане. Следват международни трофеи през 2009, 2013, 2015, 2019 и в този момент 2022. Заради тях Фрейзър Прайс е считана за една от най-великите лекоатлетки в историята на спорта.

Тя има най-вече оценки в бягането на 100 м. измежду всички дами спринтьорки. Международната асоциация по лека атлетика World Athletics я разгласи за „ най-великата жена спринтьор на своето потомство “.
 На финала на 100 м. спринт в Орегон през 2022 година времето от 10,67 на Фрейзър-Прейс е доста пред втората състезателка.
През 2017г. Фрейзър-Прайс ражда сина си Зайон с Цезарово сечение. Докторите ѝ споделят, че не се знае дали в миналото ще успее да се върне на физическото си равнище от преди интервенцията. Тя обаче изненадва всички и единствено след 2 години печели четвъртото си международно отличие.

„ Надявам се, че това демонстрира, че възрастта не трансформира нищо “, споделя тя тогава. „ Можеш да си на 20 и на 30, и отново да постигнеш велики неща. Просто би трябвало да се състезаваш и да вярваш на себе си, на инстинкта си “.

Най-впечатляващата част от историята в действителност е, че персоналния си връх на 100 м. Фрейзър-Прайс слага предишния август. В Лозан, Франция, на 34 години, тя бяга по-бързо, в сравнение с е бягала до тогава, и слага персонален връх от 10,60. Той я прави третата най-бърза спринтьорка в историята. И наподобява, че тя няма никакво желание да стопира.

„ Винаги съм гладна за още, тъй като имам вяра, че има още доста, което може да бъде реализирано. Аз несъмнено имам вяра, че мога да търча по-бързо. И няма да спра, до момента в който не го направя “, споделя тя.

Теодора Бързакова е видео публицист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна публицистика " в City University London и е работила 5 години в интернационалното радио BBC World Service.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Добрият комшия. В Ирпен един човек се грижи за домовете на евакуираните украинци  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР