Тя е компютърен учен на 29 години и само преди

...
Тя е компютърен учен на 29 години и само преди
Коментари Харесай

Жената зад първата снимка на черна дупка в историята

Тя е компютърен академик на 29 години и единствено преди няколко дни съвсем целият свят научи името й, откакто стратегия, основана благодарение на написан от нея логаритъм, образува първото в света изображение на черна дупка.

Нейното име е Кейти Бауман и тя стои отпред на създаването на компютърната стратегия, която направи исторически пробив в науката.

Забележителната фотография, показваща ореол от прахуляк и газ, намиращ се в галактиката Месие 87, на към 500 млн. трилиона км., или 55 млн. светлинни години от Земята, бе оповестена в сряда.

Here`s the moment when the first black hole image was processed, from the eyes of researcher Katie Bouman. #EHTBlackHole#BlackHoleDay#BlackHole (v/@dfbarajas) pic.twitter.com/n0ZnIoeG1d
— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) April 10, 2019

За доктор Бауман нейното основаване е реализацията на изпитание, считано преди този момент за невероятно, по тази причина и първото зареждане на изображението в нейния преносим компютър е изпълнен с голямо неспокойствие миг, уловен в кадър, който тя по-късно разгласява в Facebook профила си. Към него тя написа: " Гледам и нямам доверие на очите си по какъв начин първата фотография, която в миналото съм правила на черна дупка, е на път да бъде възпроизведена. "

Тя стартира да работи по логаритъма три години по-рано, до момента в който е още квалифициран студент в Масачузецкия софтуерен институт. Там тя управлява плана с поддръжката на екип от лабораторията на института за компютърна просвета и изкуствен интелект, Смитсониън центъра за астрофизика към Харвард и обсерваторията Хейстак в института по технологии на Масачузец.

Пред Би Би Си тя споделя, че когато видяли фотография за първи път, никой не можел да повярва на очите си. " Имахме шанс с времето... Имахме шанс в толкоз доста връзки ", споделя още тя.

Снимка на деня: Как наподобява една черна дупка >

В часовете след мигновеното разпространяване на фотографията, доктор Боуман се трансформира в интернационална сензация, а името й става водеща тематика в Туитър. Тя получава заслуженото самопризнание от Смитсониън и техническия институт в Масачузец в обществените медии.

Д-р Боуман, която в този момент е помощник професор по компютърни и математически науки в Калифорнийския институт по технологии, обаче упорства, че екипът, който й е оказал помощ, заслужава също толкоз огромно самопризнание.

Данните, употребявани за основаването на изображението, са уловени от телескопа Event Horizon - мрежа от радио телескопи, ситуирани на разнообразни местоположения от Антарктика пред Испания до Чили.

Left: MIT computer scientist Katie Bouman w/stacks of hard drives of black hole image data.

Right: MIT computer scientist Margaret Hamilton w/the code she wrote that helped put a man on the moon.

(image credit @floragraham)#EHTblackhole#BlackHoleDay#BlackHolepic.twitter.com/Iv5PIc8IYd
— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) April 10, 2019

В началото ролята на Бауман, когато се причислява към екипа като младши откривател преди към шест години, когато е още едвам на 23 години, е да помогне за построяването на логаритъм, който може да конструира голямата маса от астрономически данни, събрани от телескопа, в един-единствен повсеместен облик.

" Никой от нас не би съумял да го направи самичък ", споделя тя пред CNN и добавя, че изображението е било формирано благодарение на многото и разнообразни хора в екип с най-различен опит и умения.

Въпреки познанията си в региона на компютърните науки и електроинженерството и без никакви в астрофизиката Боуман и екипът й работят в продължение на три години за основаването на логаритъма и построяването на код за иозбразяване.

След като той е подготвен, Боуман работи още две години с дузина други откриватели от Event Horizon Telescope в създаване и тестване на това по какъв начин изобразяването на черна дупка би могло да бъде осъществено.

И по този начин до предишния юни, когато цялата база данни от мрежата от телескопи най-сетне идва. Тя е съхранявана в стотици харддискове. Едва тогава Боуман и дребен екип от учени сядат дружно в дребна стая в Харвард и вършат първия същински тест на логаритъма. Първоначалните резултати от тестванията са изследвани от обособени екипи, които да потвърдят надеждността на техните констатации.

Затова и Боуман споделя: " Ние сме цялост от астрономи, физици, математици и инженери и това е, което ни бе належащо, с цел да реализираме нещо, считано в миналото за невероятно. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР