Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната

...
Тя е китайската водка. Или китайската текила. Маотай е най-ценната
Коментари Харесай

Питие за избрани: Ракията на китайските комунисти

Тя е китайската водка. Или китайската текила. " Маотай " е най-ценната марка алкохол в света и обичаното пиво на китайския партиен хайлайф. Произвежда се в едноименния град в Южен Китай, а тамошната пивоварна е най-скъпата китайска компания - коства повече от най-голямата банка в страната.

 Централата на

Необикновената история на една ракия

Ракията " Маотай ", която се създава главно от просо, постоянно бива подарявана в подмяна на някаква услуга. Една бутилка от нея може да коства няколкостотин евро.

„ Корумпираните китайски служители обичат " Маотай ", тъй като са привикнали да пият единствено най-скъпото. А тази ракия е най-скъпата в Китай. Нейната известност измежду китайския хайлайф в допълнение подвига цената ѝ “, изяснява пред " Дойче веле " китайският проверяващ публицист Лиу Ху, който написа книга по тематиката. Интересува го връзката сред спиртната напитка и корупцията в страната.

В хода на своите изследвания журналистът е научил, че " Маотай " създава напитката и в един прилежащ град, което е в директно нарушаване на наименованието за генезис. Проверката го е удостоверила: там проверяващият публицист е видял, че държавната компания построява голяма индустриална база. „ Никой не се интересува какво се случва там. Сякаш въобще не съществуват държавни контролни органи “, споделя Лиу Ху.



Клиентите на " Маотай " и познавачите от сектора знаят чудесно, че дестилерията " Маотай " не може да отговори на голямото търсене. Затова с разрешение на държавното управление други по-малки пивоварни се пробват да завоюват от тази обстановка. Например фамилното дружество Гуланг, което употребява същата методология за произвеждане на ракията.

„ Даваме прехранване на доста от локалните хора “, споделя Юан Ли Ян, управител на компанията. Тя е усвоила същата технология: материалът ферментира в земни ями, което му придава характерния изострен мирис. Заготовката ферментира на изсъхнало, а процесът на филтрация се прави с пара, която извлича алкохола.



Гуланг продава своята ракия най-вече на обособени клиенти и на компании, които поръчват количества от напитката за юбилейни празнувания или фамилни тържества.

Възходи и падения

Историята на околните връзки сред тази напитка и Комунистическата партия стартира още през 30-те години на предишния век, когато комунистическите войски се отбраняват в Маотай от настъпващите отряди на националистите. След като идват на власт, комунистите национализират фабриката, с което си обезпечават сигурен и благонадежден снабдител на спиртната напитка. Тъй като оказва опозиция при одържавяването, притежателят на предприятието е разстрелян.

Когато през 2012 година Си Цзинпин става водач на комунистическата партия, а по-късно и президент на страната, половината от продукцията на спиртната напитка е предопределена за партийните фрагменти. Макар че множеството от тях получават под 1000 евро месечно, ракията " Маотай " се лее щедро на банкетите им. По това време е и доста известно бутилка Маотай да се подарява на шеф - дребен жест на внимание, с цел да се подсигури да вземем за пример по-бързото израстване в партийната подчиненост.



След това, по време на подхванатата от Си антикорупционна акция, продажбите на " Маотай " са срутват, а през 2014 акциите на предприятието се обезценяват съвсем двойно, достигайки цена от 119 юана. След което обаче марката изживява същински подем - през днешния ден акцията надвишава 2000 юана, а годишното произвеждане възлиза на към 60 000 тона ракия. (БГНЕС)
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР