Тя е героинята на гръцките освободителни борби - Ласкарина Бубулина

...
Тя е героинята на гръцките освободителни борби - Ласкарина Бубулина
Коментари Харесай

Жената, която се превърна в кошмар за Османската империя

Тя е героинята на гръцките освободителни битки - Ласкарина Бубулина командва своя лична флота и първа развява флага на независимостта на остров Спецес, където живее. " При това в тези времена тукашното общество е доминирано единствено от мъже ", ще опише епохи по-късно един от нейните потомци - Павлос Демерцис-Бубулис.

Пътят на Ласкарина

Ласкарина произлиза от моряшко семейство. Първите ѝ двама съпрузи умират като капитани на кораби, преследващи пиратите. А татко ѝ Ставрианос Пиноцис намира гибелта си в османски затвор, след като участва в предходно въстание против османското владичество. Майката на Ласкарина е в напреднала бременност, когато го посещава в затвора, с цел да се опита да го откупи по някакъв метод. И точно там, в османския затвор, през май 1771 година се ражда бъдещата героиня, която ще се трансформира в същински призрачен сън за Високата врата.

Ласкарина - героинята на гръцката съпротиваСнимка: Leemage/imago images

Когато стартира гръцката гражданска война, Ласкарина към този момент е 50-годишна, родила е седем лични деца и гледа още три от първия брак на втория си брачен партньор Димитрис Бубулис. Тъкмо от неговото фамилно име произлиза нейният глезен прякор Бубулина. Съпрузите ѝ са богати мъже, в следствие от което Ласкарина наследява доста имущество и става съсобственичка на няколко кораба. Тя построява и три лични, най-известният измежду които е " Агамемнон " - 33-метрова корвета с цели 18 оръдия. " Агамемнон " е регистриран като търговски транспортен съд, с цел да се заобиколят строгите ограничавания, които постановат османските управляващи. Тъкмо с този транспортен съд Ласкарина нападна крепостта на Нафплион на Пелопонес, която османските войски пазят с 300 оръдия и с железни заграждения в пристанището. Ласкарина към този момент от много време скрито събира оръжие и муниции, които складира на сигурни места. През пролетта на 1821 година, 12 дни преди формалното начало на гръцкото въстание, тя издига флага на независимостта на основната мачта на " Агамемнон " и поема в морски борби против Османската империя. Но на гръцките въстаници ще им трябват близо две години, до момента в който завладяват Нафплион.

Освободителната война се води с брутални средства и от двете страни, отбелязва в своя публикация по тематиката немският " Зюддойче Цайтунг ". Въстаниците да вземем за пример избиват до крайник турското население в Триполица на Пелопонес, а в отговор османските войски провеждат кланица на остров Хиос. Едва в последните години гръцките историци обръщат съществено научно внимание на издевателствата в тези години, в това число на избиването на цивилни мюсюлмани и османски евреи, написа " Зюддойче Цайтунг ". На Пелопонес обаче Ласкарина прави нещо доста почтено: тя избавя харема на пашата, след като години преди този момент майката на султана персонално ѝ помогнала в неволя. Когато през 1816 османските управляващи искат да конфискуват имуществото ѝ, тъй като починалият ѝ брачен партньор е подпомагал със своите кораби съветската флота, Ласкарина първо търси помощ от съветския дипломат граф Строганов, а след това и от майката на султана. Тогава Русия взима нейните кораби под собствен байрак, а самата Ласкарина е изпратена на сигурно място в Украйна. В същото време майката на султана се застъпва за нея и съумява да убеди сина си да издаде указ, който в последна сметка спасява имуществото на Ласкарина. Само пет години по-късно тя ще се трансформира в героиня на гръцкото въстание против Османската империя.

Изображение на Ласкарина БубулинаСнимка: Fine Art Images/Heritage Images/picture alliance

Историците считат, че без помощта на корабовладелци и капитани като Ласкарина Бубулина гръцката гражданска война е щяла да бъде обречена на крах. Ласкарина поддържа лична дребна войска, която въоръжава, храни и заплаща. Същото важи и за нейната флота. В борбите за Нафплион и Триполица Ласкарина влага толкоз доста пари за издръжка, оръжие и муниции за въстаниците, че единствено за две години изразходва цялото си благосъстояние.

Краят

След завладяването на Нафплион Ласкарина Бубулина остава да живее там - в къща, с която е възнаградена за заслугите си в освободителната битка. По-късно обаче една политическа конспирация я принуждава да се върне в Спецес, където живее в беднотия. През 1825 година умира по безразсъден метод - синът ѝ и неговата обичана желаят да се оженят срещу волята на родителите на момичето, става престрелка и един патрон поваля героинята Ласкарина Бубулина.

*****

Вижте и това видео от архива ни, в което описваме за т.нар. афро-турци - потомци на африканските плебеи в Османската империя:

Какво е да си афро-турчин?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР