Творци отправиха апел за спасение на Народния театър. Текстът на

...
Творци отправиха апел за спасение на Народния театър. Текстът на
Коментари Харесай

Творци с апел за спасение на Народния театър

Творци насочиха зов за избавление на Народния спектакъл. Текстът на възванието бе публикуван в обществените мрежи от актрисата Албена Колева, която е част от трупата на Народния спектакъл и е щерка на Тодор Колев.

Ето и самия зов, който за четири часа от публикуването му в събота вечерта бе подсилен и споделен от десетки артисти, режисьори, драматурзи:

" През месец март т.г. господин Васил Василев беше определен за Директор на Народния спектакъл “Иван Вазов ”. В неговата идея беше залегнала и концепцията за връщане в театъра на режисьора Александър Морфов и неговите емблематични спектакли, които повече от пет години не се играеха на наша сцена по неразбираеми аргументи, само че които постоянно са пълнили салоните и радвали публиката.

Това желание на Васил Василев изигра решаваща роля при неговото избиране за шеф. Но той въдвори в театъра и нова администрация, която като че ли му стана по-скъпа. Оказа се, че с назначението на Госпожа Велислава Кръстева за заместител шеф и PR в театъра внезапно се промени креативната атмосфера. При неналичието на Закон за театъра новоназначеният Директор и неговата заместничка ръководят, базирайки се буквално на Трудовия кодекс, който в огромна степен е неупотребим за креативните институции и контролира главно активността на администрацията.

Госпожа Кръстева не е работила в спектакъл и незабелязано стартира да прокарва взаимоотношения, които доста бързо доведоха до оставки на създатели и уволнения на скъп театрален личен състав. Директорът Василев, неизвестно за какво, поддържаше нейните дейности. И още – оказа се, че госпожа Кръстева е настоящ член и деятел на политическа партия, който с демонстративното си присъединяване в политически поръчки и рекламни фрагменти на Парламентарните избори, слага театъра в неразбираема и като че ли натрапена политическа позиция.

Последвалата реакция на основния режисьор Александър Морфов, колкото и да е последна, беше подбудена от желанието му да въстанови креативната атмосфера и взаимоотношения в Народния спектакъл, които за по-малко от шест месеца след встъпването в служба на новата администрация, бяха незабелязано разрушени.

Затова се обръщаме към всички институции и персони, от които зависи съществуването на Националния ни спектакъл да подхващат неотложни ограничения за неговото избавяне! "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР