Твърди се, че котките имат девет живота – ако е

...
Твърди се, че котките имат девет живота – ако е
Коментари Харесай

Впечатляващата история на котарака Сам

Твърди се, че котките имат девет живота – в случай че е по този начин, един котарак с необикновен шанс изразходва няколко от своите по време на Втората международна война. През май 1941 година немският военен транспортен съд “Бисмарк ” е потънал, като единствено към 110 души от 2300 оцеляват. Котката обаче също оцелява, избавена от екипажа на английския ескадрен миноносец “Казак ”. Моряците го кръщават Оскар. Като част от екипажа, котаракът придружавал морски конвои в Северния Атлантически океан и в Средиземно море- само че през октомври 1941г., на път за Гибралтар, “Казак ” претърпява торпедно нахлуване и потъва. Есминецът “Легион ” закарал оживелите моряци и котарака в Гибралтар. Няколко дни по-късно котето, което станало известно, получило нов прякор: “Непотопяемият Сам ”. Котаракът бил причислен в екипажа на самолетоносача “Арк Роял ”, чиито самолети взели участие в потопяването на “Бисмарк ”.

Сам не се разхождал дълго по обширната палуба на самолетоносача. На 14 ноември “Арк Роял ” е потънал от немска подводница. Котаракът бил изваден от водата от моряци на есминеца “Лайтнинг ”. Отново бил отведен в Гибралтар, където бил настанен в кабинета на генерал-губернатора.

Така не оживял нито един транспортен съд, на палубата на който били стъпвали лапите на котарака.

След края на Втората международна война бил откаран в Белфаст, където го настанили в Дома на моряците. Непотопяемият Сам умира на плажа през 1955 г. Пастелна рисунка на героичната котка се съхранява в Националния морски музей в Гринуич.

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР