Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на

...
Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на
Коментари Харесай

БЛС: Дефицитът на лекарства не е заради масовото им изписване от лекарите |

Твърденията на управлението на Българския фармацевтичен съюз, че дефицитът на медикаменти се дължи на обстоятелството, че лекари изписват огромни количества от тях по телефона, са неприемливи и не дават отговор на истината, обявиха в позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация питат:

" Колко от българските жители са получили медикаменти в аптека, без да носят нужната за това рецепта? "

За никого не е загадка, че продажбата на медикаменти без наложителната за това рецепта е всеобща процедура , пишат от съюза и по отношение на презапасяването разясняват:

" Ролята на аптеките в системата на опазването на здравето и на работещите в тях фармацевти е да контролират точно този развой и да не позволяват извършване на покупки на медикаменти в огромни количества и продажбата на такива без предписания. Оправданието, че някой доктор е изписал 7 опаковки от даден антибиотик, е несъстоятелно, тъй като задачата на всеки фармацевт е да реши, съгласно медикамента и познанията си за него, продължителността на лекуването. А при положение, че изписаното количество не дава отговор на курса на лекуване, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси в такива моменти и съгласно своите пълномощия да не позволява нарушение на разпоредбите ", безапелационни са от Лекарския съюз.

Те припомнят, че при съществуване на всички регистрирани у нас лекарства в складовете на едро, отговорността за обезпечаването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР