Твърдението на Кирил Петков, че раждаемостта се е вдигнала след

...
Твърдението на Кирил Петков, че раждаемостта се е вдигнала след
Коментари Харесай

Факт чек – Кирил Петков лъже, че се е вдигнала раждаемостта, тя продължава да спада и достига катастрофално ниски нива

Твърдението на Кирил Петков, че раждаемостта се е вдигнала след рухването от власт на ГЕРБ е неистина и дезинформация. Няма безусловно никакво повдигане на раждаемостта и Петков премълчава обстоятелствата с цел да показа една статистика като нещо радикално друго.

Твърдението:

„ Това е коефициентът на плодовидост, който мери раждаемостта “ – това твърди Кирил Петков. Всъщност, коефициентът на раждаемост, за който приказва той,  НЕ  мери раждаемостта. Той мери раждаемостта  спрямо  броят дами в така наречен „ плодородна “ възраст.

Фактите:

Според данните на Национален статистически институт, раждаемостта в България продължава да спада и е траяла да доближава рекордно ниски равнища от идването на власт на ПП-ДБ. През 2020-та година, когато Борисов подава оставка, ражданията са 59,440. През 2022 година те към този момент са 56,917.

Според Индекса на лечебните заведения през 2023 раждаемостта претърпява сериозна злополука, като спада до 49,610 бебета, по време на държавното управление на Николай Денков.

Защо тогава коефициентът на раждаемостта се подвига?

Всъщност, Кирил Петков просто премълчава най-важният фактор – Национален статистически институт направи броене на популацията през 2022 година. Тогава се актуализира броя жители и се оказа, че в България живеят 6,4 милиона души. Преди това Национален статистически институт е работил с проекция на популацията, съгласно което сме били към 6,8 милиона души.

Това води до спад на дамите в плодородна възраст. Раждаемостта се счита като брой деца, разграничени на дамите в плодородна възраст. Когато популацията спада, надлежно спада и броя дами в плодородна възраст и коефициентът на раждаемостта се повишава, тъй-като същият брой деца се раждат, само че на по-малък брой дами.

Но, действително, няма никакво повдигане на раждаемостта и даже има сериозен спад.

Заключение

Кирил Петков лъже намерено, тъй-като коефициентът на плодовидост, който цитира, не показва по никакъв метод напредък на раждаемостта – а единствено спадът на населенитео, регистриран от преброяването на популацията на Национален статистически институт през 2022 година.

Раждаемостта продължава да спада и доближава рекордно ниски равнища.

Откритата неистина на Петков рискува да навреди на една от най-критичните тематики за България, от която зависи нашето бъдеще – демографската злополука, която върви с цялостна мощ и е достигнала до равнища, при които се раждат под 50,000 деца всяка година.

Източници

Национален статистически институт коефициент на раждаемост – ТУК

Национален статистически институт раждания – ТУК

Индекс на лечебните заведения – ТУК

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР