Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ

...
Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ
Коментари Харесай

Трайков: Малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ Белене


Твърде малко евентуално е да се намерят вложители за АЕЦ „ Белене” при изискванията, които държавното управление е сложило, без никаква форма на държавна или непазарна поддръжка. Това съобщи пред bTV някогашният енергиен министър Трайчо Трайков. Проектът няма метод да бъде печеливш при пазарни условия, когато стартира да създава електрическа енергия и да я продава на пазара, разяснява той.

По думите му тогава въпросът е кой ще поеме загубата. „ Ако се появи вложител, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически”, означи Трайков. Той е безапелационен, че няма метод този план да печели в бъдеще. „ Това е все едно 90-а година да инвестирате във закрепен телефон, когато стартира интернетът и мобилната връзка. енергетиката се движи в напълно друга посока и скоро притежанието на такава мощ като нова нуклеарна централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, означи Трайков.

Според него, даже България да не взе участие с никакви пари в строителството на централата, ще има още към 1 милиарда евро разноски единствено за инфраструктурата, които не се чака да ги заплати вложителят. „ С това, което участваме, в случай че централата губи по-късно, ние последователно ще го загубим в интерес на кредиторите, т.е. ще сме се сдобили с нещо огромно и пречещо на цялата енергетика, ще сме похарчили 1 милиарда евро, ще сме дали всичко, което до момента ме вложили и най-после няма да е наше. Каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, в сравнение с те да се влагат в губещо предприятие”, аргументира позицията си Трайков.

По отношение на „ Турски поток” той означи, че се чака ние „ да си бръкнем в джоба”. „ Планът е за 3 милиарда лв. България да построи нови няколкостотин километра тръби, с които да транзитира съветски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията”, съобщи той. Трайков посочи, че сега получаваме по близо 100 млн. $ годишно от пренос, без да се постанова да влагаме огромни суми в допълнение. „ Новото предложение е да дадем 3 милиарда, с цел да продължим да транзитираме, единствено че в друга посока, като в това време се откажем от единия милиард $ почти, които имаме да получаваме до 2030 година по в този момент настоящия договор”, добави той
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР