Твърде малко нови антибиотици са в процес на разработване, за

...
Твърде малко нови антибиотици са в процес на разработване, за
Коментари Харесай

СЗО: Антиобитиците свършват



Твърде малко нови антибиотици са в развой на създаване, с цел да се противодейства на опасността от мултирезистентни инфекции. Това се предизвестява в нов отчет на Световната здравна организация (СЗО), съобщи CNN.

Още по-тревожно е, че евентуално скоростта на увеличение на устойчивостта към антибиотиците ще изпревари забавения развой на създаване на медикаменти.

Към май тази година са били разработвани общо 51 антибиотика и 11 биологични продукта - медицински артикули, които постоянно се създават от естествени източници.

Тази година СЗО разгласява лист с дузина "приоритетни патогена ": 12 обособени фамилии от резистентни на антибиотици бактерии, които съставляват най-голямата опасност за човешкото здраве. Сред предпочитаните патогени е устойчивата на лекарствени препарати туберкулоза, която убива към 250 хиляди души по света годишно, както и разнородни резистентни варианти, които са виновни за инфекции в лечебни заведения и домове за възрастни и измежду пациенти, чиито грижи изискват вентилатори и катетри.

Оказва се, че единствено 33 от антибиотиците, които се създават, са ориентирани към предпочитани патогени. От 33-те евентуални медикаменти за лекуване на предпочитани вирусни инфекции, единствено осем са новаторски лекувания. Другите 25 са просто модификации на съществуващите фамилии антибиотици. В най-хубавия случай 25-те ще бъдат краткосрочни решения, защото се чака бактериите да се приспособяват бързо и да са резистентни на тези нови (макар и ненапълно познати) медикаменти, показват от СЗО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР