Твърде интересен разговор се е провел между президентите на САЩ

...
Твърде интересен разговор се е провел между президентите на САЩ
Коментари Харесай

Скандален запис на разговор Байдън-Гани: Не е важна истината, а как ще бъде представена

Твърде забавен диалог се е провел сред президентите на Съединени американски щати и Афганистан три седмици преди рухването на Кабул, заяви Ройтерс. От него излиза наяве, че нито Джо Байдън, нито Ашраф Гани са били наясно с непосредствената заплаха за Афганистан.

Разговорът се е провел на 23 юли и е траял 14 минути, а наличието му беше оповестено извънредно от Ройтерс, чиито специалисти потвърдиха достоверността на записа, възложен от неизвестен източник.

В него Байдън и Гани разискват, наред с други неща, военната помощ на Съединени американски щати за Афганистан, политическата тактика и смяната на публичното усещане, а от стенограмата се стига до заключението, че те не са изцяло наясно с мащаба на опасността от талибаните, нито са подготвени за това цялата страна да попадне в ръцете им единствено за няколко седмици.

23 дни след този диалог Гани заобикаля от страната, талибаните завладяват Афганистан, а Съединени американски щати стартират всеобща евакуация на своите жители и съдружници, при която повече от 123 000 души са превозени със самолети в границите на две седмици.

Байдън е предложил помощ на Гани, при изискване че някогашният водач на Афганистан успee да убеди обществеността, че има проект по какъв начин да поеме контрола върху напрегнатата обстановка в страната.

„ Ще продължим да предоставяме въздушна поддръжка на вашите сили, в случай че знаем какъв е проектът “, споделя Байдън на Гани.

Няколко дни преди договарянията Съединени американски щати дават въздушна поддръжка на афганистанските сили за сигурност, което талибаните възприемат като нарушаване на мирното съглашение от Доха.

Според Ройтерс американският президент е посъветвал Гани да завоюва поддръжката на могъщи хора в Афганистан за своята военна тактика и по-късно да сложи „ боец “ отпред на армията, имайки поради министъра на защитата военачалник Бисмила Хан Мохамади, който от 2002 до 2010 година е шеф на Генералния щаб на Националната войска на Афганистан. Мохамади се причисли към придвижването за опозиция на талибаните и прикани за ареста на Гани, тъй като съгласно него той е предал родината си.

По време на диалога Байдън е засегнал и въпроса за афганистанската войска, която е била подготвена и финансирана от американците. Както се видя по-малко от месец след диалога, тя съобщи всички огромни градове на талибаните безусловно без пердах.

" Видно е, че имате най-хубавата войска ", споделя Байдън на Гани. " Имате 300 000 добре въоръжени бойци, които знаят по какъв начин да се бият против най-много 80 000 бунтовници ", споделя Байдън.

По време на по-голямата част от диалога Байдън се връща към казуса за „ усещането “.

" Не е нужно да ви споделям, че преобладаващото усещане по света, а и в някои елементи на Афганистан, е, че нещата не вървят добре в битката с талибаните. Необходимо е да се сътвори друга картина на обстановката, без значение дали е  вярна или не ", споделя Байдън и прибавя, че би било добре видни политически фигури в Афганистан да проведат взаимна конференция и да поддържат новата военна тактика. „ Това би трансформирало усещането и би означавало доста “, споделя той. „ Аз не съм боец и по тази причина не ви споделям тъкмо какъв би трябвало да бъде вашият проект, само че това освен ще ви помогне, само че и ще промени усещането “, споделя още Байдън.

Ройтерс декларира, че от наличието на диалога може да се заключи, че Байдън не е очаквал тоталния провал на афганистанската войска и рухването на страната в ръцете на талибаните, което се случи единствено 23 дни по-късно.

„ Ще продължим да се борим гневно, дипломатически, политически и стопански, с цел да оцелее вашето държавно управление и да бъде по-силно и по-добро “, декларира Байдън пред Гани.

Белият дом отхвърли да разяснява диалога, само че излезе с изказване, в което е подчертана поддръжката на Байдън за афганистанските сили за сигурност, както и обещанието, че ще бъде поискана спомагателна финансова помощ от Конгреса.

Отговорът на Гани

В диалога си с Байдън Гани споделя, че има вяра, че мир може да бъде реализиран единствено посредством „ възобновяване на салдото на военната обстановка “ и прибавя: „ Трябва да реагираме бързо “.

" Ние сме изправени пред тотално талибанско настъпление, с цялостната логистична поддръжка на Пакистан и най-малко 10 000 до 15 000 интернационалните терористи ", прибавя Гани.

Афганистанското държавно управление и американските специалисти непрекъснато сочат с пръст Пакистан като асистент и основен фактор за възобновяване и реорганизацията на талибаните, което пакистанското държавно управление отхвърля като " мит " и " опрощение " за Гани да " оправдае личната си непросветеност като водач. "

Гани избяга в Обединените арабски емирства в средата на август, а тогава Съединени американски щати към този момент възнамеряват да се изтеглят от Афганистан. Байдън отсрочи евакуацията за няколко месеца от май, когато беше крайният период, уречен от предшественика му Доналд Тръмп. Също по този начин, по време на диалога талибаните към този момент направляваха към половината от провинциалните центрове, което беше много явен сигнал, че обстановката в страната се утежнява.

Карзай

Разговорът сред двамата президенти показва различен основен проблем на управляващите в Кабул, а точно непрекъснатите вътрешнополитически битки и разединението на държавното управление.
 Белият дом на настояванията за оставка на Джо Байдън: Не е време за политиканство Белият дом на настояванията за оставка на Джо Байдън: Не е време за политиканство
Белият дом отговори на настояванията за оставката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън поради атентата, умъртвил минимум 13 американски бойци в...

Когато Байдън моли Гани да включи на конференцията някогашния президент Хамид Карзай, афганистанският водач отхвърля.

" Карзай не би бил потребен. Не можем да притеглим всеки човек, изключително пък този, който опонира на нашето държавно управление във всичко. Опитваме с него от месеци. Последният път, когато се срещнахме, говорихме 110 минути; той ме наруга. И ме упрекна, че съм американски прислужник ", споделя Гани, на което Байдън дава отговор, че ще се въздържи от коментар.

В същия ден Гани беседва и със съветника по националната сигурност Джейк Съливан, военачалник Марк Мили и командира на Централното командване на Съединени американски щати Франк Маккензи. Ройтерс декларира, че има дубликат и от този диалог.

И тук акцентът е повече върху световното разбиране на обстановката в Афганистан, а по-малко върху създаването на военна тактика.

" В Съединени американски щати, Европа и медиите има разбиране, че талибаните са във напредък и се насочват към победа в Афганистан. Трябва да обърнем този разказ ", споделя Мили, а Маккензи прибавя: " времето не е наш другар " и „ би трябвало да реагираме бързо. "

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР