Твърде динамична атмосфера в района на Югоизточна Европа в последните

...
Твърде динамична атмосфера в района на Югоизточна Европа в последните
Коментари Харесай

Още дъжд и понижение на температурите до края на седмицата

Твърде динамична атмосфера в региона на Югоизточна Европа в последните дни. След смерчовете над Североизточна България, които нанесохо съществени вреди, се задава още динамичност и превалявания от дъжд, а в планините и от сняг.

Още в сряда, в началото на запад, а ппо-късно и над цялата страна, времето ще се утежни и ще стартират превалявания от дъжд. На места са вероятни и по-обилни превалявания. С пониженито на температурите, поради премиващ над страната леден фронт, в по-високите елементи на планините дъждът ще премине в сняг.

Над западните региони и по високите западни полета дневните температури ще се понижавати следобяд в сряда към този момент ще са към 10 градуса. На изток към момента ще е топло, само че и там с напредването на студения фронт температурите ще се намалят.

В четвърътък превалявания към този момент не се чакат, само че температурите ще бъдат по-ниски сред 10 и 15 - 17 градуса.

В петък сутринта тук-там в котловините са вероятни слани, защото евентуално ще е ясно и безшумно и приземната атмосфера бързо ще изтине.

В събота ново утежняване на времето ще донесе валежи от дъжд, които последователно ще обзет цялата страна, времето ще придимно облачно. В неделя ще има малко усъвършенстване, само че в понеделник, поради прекосяването на средиземноморски циклон южно отстраната са вероятни нови валежи.

За момента не е доста ясно от кое място ще премине циклонът, евентуално ще е през южните региони на Гърция и няма да ни засегне изключително. Ако обаче смени посоката и мине през Егейско море е допустимо да забележим и повече превалявания. Следете краткосрочните прогнози на НИХМ.

Следващата седмица преваляванията след понеделник са малко евентуални. Температурите ще се покачат за малко, след това, към края на седмицата още веднъж ще се намалят до съвсем нормалните стойностиза този интервал на годината.

Всички се питаме по кое време ще падне първият сняг? Точен отговор на този въпрос няма.

Вероятността обаче след 20 ноември, атмосферната циркулация да придобие зимен темперамент е висока и е допустимо, само че не е несъмнено, да забележим сняг в последнтата десетдневка на ноември. Говорим за сняг в равнинните елементи на страната. В планините сняг ще падне по-рано.

Над Скандинавия зимата към този момент е в разгара си. Там температурите са много по-ниски от нормалните и се образува регион на мраз, има и много сняг, това не е особено за този интервал на годината, само че е реалност.

Дали този полюс на студа, в крайния север на Европа, ще окаже въздействие на зимното време над континента следва да забележим.

През миналата седмица Северна Америка претърпя извънредно мощна студена вълна, като в доста региони в Средния Запад и на север падна сняг, а тмепературите се намалиха толкоз, че на доста места бяха сложени и отрциталени температурни върхове. Причината за това бе леден фронт, който се откъснаот полярния ураган и се спусна на юг през Канада до Съединени американски щати.

У нас зимата към момента е надалеч, значимото е да вали, тъй като част от лятото и част от есента бяха много сухи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР