Туве Янсон е от онези писатели, които владеят магията –

...
Туве Янсон е от онези писатели, които владеят магията –
Коментари Харесай

„Никога не можеш да бъдеш съвсем свободен, ако се възхищаваш на някого прекалено много.” - Незабравими цитати от Туве Янсон

Туве Янсон е от тези писатели, които владеят магията – да пишат за деца, само че да доближават до сърцата и мозъците на възрастните.  

Родена 9 август 1914 година, Туве Янсон придобива международна популярност с детските си книги –  серията за муминтролите, стартирана като комикс през 1945 година –  макар че разгласява огромен брой разкази и романи за възрастни, както и голям брой отлични илюстрации.

Освен своите книги за муминтроловете е илюстрирала шведския превод на „ Хобитът “ на Дж.Р.Р.Толкин и „ Алиса в страната на чудесата “ на Луис Карол.

Книги на Туве Янсон са преведени на над 30 езика. Тя е носителка на многочислени литературни награди и оценки, измежду които и златния орден „ Ханс Кристиан Андерсен “.

Обекти показва някои от обичаните ни цитати на Туве Янсон, които не стопират да ни вълнуват и трогват.

„ Има един интервал от живота, който няма потребност да бъде развалян от безпокойствие и отговорности. Начинът, по който се разсънваме, е значим, тъй като би трябвало да се оправим с всеки дълъг ден. Нашето детство е нашето утро ”.

„ Нещата наподобяват много несигурни и тъкмо това ме прави спокойна ”.

„ Да започнеш странствуване през нощта е най-чудесното нещо на света ”.

„ Може би пристрастеността ми не е нищо изключително, само че най-малко е моя ”.

„ Изведнъж усети такава наслада, че му се дощя да остане самичък. Запъти се постепенно към бараката за дърва. А когато към този момент никой не го виждаше, хукна да бяга. Тичаше през кишавия сняг, със слънцето в гърба си, тичаше просто по този начин, тъй като беше благополучен и не мислеше за безусловно нищо ”.

„ София се възползва от най-лесния излаз за нуждаещите се и ужасените – тя заспа ”.

„ Трябва да тръгнеш на дълго странствуване, с цел да осъзнаеш какъв брой превъзходен е домът ”.

„ Не гледай толкоз ядосано – прошепна бабата. – Това е обществен живот и би трябвало да се изтърпи ”.

„ Тя се обърна към стената и продължи да чете книгата си. И двете бяха станали невъзможни и към този момент не можеха да поддържат връзка между тях, караха се погрешно ”.

„ Никога не можеш да бъдеш напълно свободен, в случай че се възхищаваш на някого прекомерно доста ”.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР