Турция за втора поредна година е най-щедрият донор на световна

...
Турция за втора поредна година е най-щедрият донор на световна
Коментари Харесай

Турция е най-щедрата държава в света за хуманитарна помощ

Турция за втора поредна година е най-щедрият донор на международна филантропична помощ. Това демонстрира новият отчет за световната филантропична помощ на интернационалната организация " Инициатива за развиване " (DI). От документа излиза наяве, че само за предходната година Анкара е изразходвала 8,4 милиарда $ за филантропични акции, отбелязва вестник Sabah, представен от БГНЕС.
През 2017 година отделените средства са били 8,1 милиарда $, означават още специалистите, като прецизират, че през 2018 година от към 29% от цялата интернационална филантропична помощ, или 28,9 милиарда $, идват от Турция.
Помощта, предоставяна от други страни, е спаднала на годишна база през 2018 година, в това число от Съединени американски щати (от 6,68 милиарда до 6,65 милиарда долара), Германия (от 2,98 милиарда до 2,96 милиарда долара) и Англия (от 2,52 милиарда до 2,19 милиарда долара).
Разходите за филантропична помощ от Турция са близо 1,1% от нейния Брутният вътрешен продукт през 2018 година, по отношение на 1% през 2017 година Съединени американски щати обезпечават 0,032% от своя Брутният вътрешен продукт, Германия 0,074%, а Англия 0,077%. Турция беше класирана на трето място в отчета на DI през 2013, 2014 и 2015 година и на второ място през 2016 година
Страната също по този начин приютява максимален брой бежанци - 4 милиона в света, съгласно формалните данни. Броят на сирийските бежанци, живеещи в страната, е 3,66 милиона към септември.
Въпреки че се бори за стопански напредък, до момента в който се пробва да се причисли към лигата на развитите страни - възобновена след години на икономическо неприятно ръководство, Турция е решена да отдели повече за филантропична помощ. При държавните управления на Партията на справедливостта и развиването напъните за филантропична помощ набраха скорост и организациите за помощ в страната се разраснаха до организации за поддръжка при бедствия и помощ за бежанци. Усилията на страната ѝ разрешиха да бъде хазаин на Световната филантропична среща на върха - първата по рода си среща на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните старания.
Турският Червен полумесец също разви своя профил в интернационалната общественост с възходящото си наличие. Благотворителната организация е включена в напъните за подкрепяне - от основаването на бежански лагери до доставката на хранителни пакети в конфликтни зони и в наранени от бедствия райони по целия свят. Червеният полумесец е доставил филантропична помощ на 23 милиона души през 2018 година по целия свят.

В международен мащаб 1,8 милиарда души живеят в беднотия, а 697 милиона от тях са изправени пред последна беднотия към предходната година, което е понижение надлежно от 2 милиарда и 753 милиона през 2017 година, акцентира отчетът. „ Хората, живеещи в беднотия, се дефинират като живеещи с по-малко от 3,20 $ на ден; хората, живеещи в последна беднотия, се дефинират като живеещи с по-малко от 1,90 $ дневно “, се споделя още в разбора на числата.
Документът отбелязва, че през 2018 година филантропичната помощ възлиза на 28,9 милиарда $, до момента в който през 2017 година е била 28,6 милиарда $, през 2016 година 26,5 милиарда $, през 2015 година 25,2 милиарда $ и 22,2 милиарда $ за 2014 година Около 22,6 милиарда $ за филантропична помощ са предоставени от държавните управления и институциите на Европейски Съюз, до момента в който останалата част от сумата е от частни донори. Частните донори включват лица, тръстове, фондации, компании и национални сдружения. В отчета се отбелязва, че най-вече филантропична помощ е отишла за Сирия (2,35 милиарда долара), Йемен (1,9 милиарда долара), Южен Судан (1,37 милиарда долара), Ирак (1,25 милиарда долара) и Сомалия (1,01 милиарда долара).
Сирия е максимален адресат на филантропична помощ за шеста поредна година. Анкара постоянно предизвестява интернационалната общественост и районните страни, че утежняващият спор в Сирия може да възобнови бежанската вълна към Запада, защото разселените сирийци имат малко благоприятни условия, с изключение на тази да се подслонят в Турция.
Турция е изразходвала близо 40 милиарда $ до момента за благосъстоянието на бежанците, до момента в който е получила единствено към 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) поддръжка от интернационалната общественост. Турция от дълго време подлага на критика европейските страни и интернационалната общественост за неналичието на поддръжка по въпроса за бежанците.
Многостранните организации са транспортирали 14,7 милиарда $ помощ, до момента в който 9,7 милиарда $ са минали посредством неправителствени организации и 2,2 милиарда $ посредством Международните придвижвания на Червения кръст и Червения полумесец. В отчета се споделя още: „ През 2018 година 206,4 милиона души бяха оценени като нуждаещи се “. " Продължаващите спорове в Сирия, Йемен и Демократична Република Конго не престават да предизвикват безбройни премеждия и способстват за рекордно количество хора, принудени да живеят надалеч от домовете си ".
Припомняме, че DI е самостоятелна интернационална организация за развиване, която се концентрира върху битката с бедността по света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР