Турция временно е домакин на приблизително 5 милиона разселени хора.

...
Турция временно е домакин на приблизително 5 милиона разселени хора.
Коментари Харесай

Ердоган: Турция временно е домакин на 3,5 милиона сирийци

" Турция краткотрайно е хазаин на почти 5 милиона разселени хора. 3,5 милиона от тях са сирийци. Въпреки че бяхме оставени сами да се оправяме с миграцията, вършим всичко допустимо за доброволното и честно завръщане на нашите сирийски братя в родната им страна. " Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на религиозна вечеря ифтар пред актива на ръководещата Партия на справедливостта и развиването.

Изявлението на президента бе изненада, тъй като единствено преди един месец бе декларирал тъкмо противоположното.

“Ние никога няма да върнем назад нашите сирийски посетители, ще продължим да ги приютяваме като посетители на нашата страна”, уточни тогава Ердоган в отговор на изказванията на опозиционните партии от Националния алианс, че ”щом дойдат на власт, ще върнат по домовете им сирийските мигранти “.

Промяната в позицията на Ердоган по този въпрос се поддържа и от съдружният му сътрудник, Девлет Бахчели, който направи още по-обстойно изказване.

" Длъжни сме да мислим за нашето демографско бъдеще, миграционният казусът би трябвало да се проучва умерено и невъзмутимо ", съобщи Бахчели пред парламентарната група на партията си.

По думите му гостоприемството не може да бъде безпределно и безгранично /има се поради, че сирийските мигранти са със статут на краткотрайни посетители на турската държава-б.а/

“Турция няма да е играчка в ръцете им. Доминиращата воля в нашата страна е волята на турската нация. Извършителите на смущаващи дейности също би трябвало да заплащат цената на своите дейности. Никой не би трябвало да се стреми към бандитизъм. Гостоприемството също си има граници ", сподели той.

По думите на водача на турските националисти сирийците, които ще си отидат по родните места за Рамазан Байрам при започване на месец май /през дните на байрама турските управляващи отварят границата за сирийците, с цел да отидат безпроблемно при околните си и по-късно се връщат обратно-б.а/, няма потребност да се връщат повече в Турция.

Изявленията на Ердоган и Бахчели са сериозен сигнал за стягане на политиката по отношение на сирийските мигранти.

От утвърждение и състрадание, което демонстрираше електоратът на ръководещата Партия на справедливостта и развиването в първите години от приемането на сирийските мигранти в Турция/2011 г/,десет години по-късно същият този електорат е основният критик на държавното управление.

Редица социологически анкети показват недоволството от политиката по отношение на сирийските мигранти измежду аргументите за спада на рейтингите в Републиканския алианс. Факт, който е от голяма важност за Ердоган

и Бахчели поради идните след 13 месеца избори.

Властите започнаха разселване на сирийските мигранти от огромните градове към южните граници на страната. Но това не оказа помощ доста.

Преди време кметът на граничния град Хатай Лютфи Саваш бе декларирал, че на всеки 4 деца, родени в региона, 3 са сирийчета. Хатай е на трето място в Турция по брой на сирийските мигранти. ”Няма да е изненада, в случай че след 12 години изберем сириец за кмет на Хатай”, сподели той, само че бе измамен под отговорност за “ втълпяване на расова ненавист “.

Според близки до държавното управление анализатори е назрял моментът за безвредното връщане, в случай че не на всички, най-малко на една част от сирийските мигранти.

„ Ние предприехме стъпки за освобождение на Сирия и Ирак от тероризма. Турция продължава битката си против тероризма на терористичните групи като ПКК, СЗН, ФЕТО и ДАЕШ ", цитира Ердоган проправителственият вестник " Сабах ".

Според непосредствен до държавното управление коментатор, който пожела анонимност, възможното връщане на сирийските мигранти назад, даже и държавното управление да обмисля такива дейности, ще е доста мъчно.

По публични данни 193 293 сирийски мигранти са получили турско поданство през 2021 година

А по данни на турското министерство на вътрешните работи за 5 години са били депортирани към 20 000 сирийски жители.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР