Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението.

...
Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението.
Коментари Харесай

Браншът: След като се купуват домати на цена 6 - 7 лв. значи пазарът го поема

Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението. Причината - производството им е мощно намаляло и доматите там нарастват. Забраната към този момент е в действие до 14 април.

Турция изнася домати за 54 страни. България е трета в класацията по импорт на домати от южната ни съседка и на фона на все по намаляващото родно произвеждане, всяка година вносът се усилва. По данни на статистиката през предходната година сме внесли общо 88 000 т домати, като близо 56 000 тона от тях идват от Турция. Останалите са от Гърция, Албания и Северна Македония. От браншовата камара " Плодове и зеленчуци " предвиждат, че спреният импорт ще докара до в допълнение оскъпяване на доматите у нас.

" Цените на дребно ще бъдат според от това кой каква надценка ще постави. Но както виждате, всеки прави някакви случайни съчинения - има 100% надценки, 150%. Всичко зависи от това пазарът каква цена ще поеме. Но откакто се купуват домати на цена 6 - 7 лева значи пазарът го поема. В момента съвсем няма българско произвеждане, което не е добра препоръка и би трябвало да се замислим за това нашата хранителна сигурност има ли я или я няма ", съобщи Цветомир Цеков от Национална браншова камара " Плодове и зеленчуци ", представен от Българска национална телевизия.

Тази година обстановката с домати българско произвеждане е още по-тежка, защото множеството оранжерии не засяха, страхувайки се от банкрути поради предстоящи високи цени на газа. От Комисията по стоковите тържища и борси считат, че спреният импорт ще докара до недостиг на домати на целия европейски пазар и няма по какъв начин да не се отрази на цените и у нас.

" Ние ще компенсираме с импорт от Албания, Македония и Гърция. Не чакам да се получат кой знае какви промени в пазарно отношение, само че това ще докара до задържане на по-високите цени на доматите, сподели Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борсите.

Проверката по столичните пазари през днешния ден сподели, че цените на доматите са на равнищата от предходната седмица и се продават сред 5 и 6,50 лева за кг.

На пазарите във Варна доматите са сред 4 и 6 лв. и съгласно търговците цените им непрекъснато се повишават.

Първите оранжерийни домати у нас, въпреки и в лимитирани количества ще излязат в края на март. За феновете на салатите само успокояващо е, че през зимата доматът не е обичайната храна и може да се размени с други кореноплодни зеленчуци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР