Турция смята, че сделката за износа на зърно от Украйна

...
Турция смята, че сделката за износа на зърно от Украйна
Коментари Харесай

Турция: Това може да спре войната между Русия и Украйна

Турция счита, че договорката за износа на зърно от Украйна би могла да докара до прекъсване на огъня сред Русия и Украйна, съобщи Анадолската организация, базирайки се на изявление на турския президентски представител Ибрахим Калън.

" Не желая да прозвуча прекомерно оптимистично тук, само че това зърнено съглашение в действителност може да постави основите за този тип доверие, за който говорихме по-рано - което може да докара до обновяване на договарянията за преустановяване на огъня, за замяна на военнопленници, може би, даже за спокойно съглашение ", сподели Калън в изявление за Си Ен Ен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Калън уточни, че е прекомерно рано да се каже какво може да се случи, само че акцентира, че е належащо съглашението да бъде надградено. Той прикани интернационалната общественост освен да хвали постигането на съглашението за зърнения кулоар, само че да се опита да го надгради посредством позитивни стъпки.

По отношение на съветския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън сподели, че Турция е в стеснен контакт както с Москва, по този начин и с Киев. "...подобни набези би трябвало да бъдат избягвани и ние ще следим доста деликатно ", сподели той, добавяйки, че Анкара подтиква всички страни да зачитат съглашението. По думите на представителя доставките на зърно освен са в полза на Русия, само че " също и в полза на международните пазари в подтекста на продоволствената сигурност ".

Той съобщи, че разчита на Русия да ползва съглашението и добави: " най-малкото това е, което чуваме от тяхна страна ". " Надяваме се първите кораби да стартират да плават през идващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкоз по-добре, естествено. Но зависи какъв брой бързо съветската и украинската страна ще са подготвени да стартират да изпращат своите кораби ", сподели представителят.

По отношение на разминирането на пристанищата в Черно море Калън съобщи: "...разбирам, че те не желаят да разминират цяла Одеса, страхувайки се, че Русия ще се опита да нахлуе... ". Калън добави, че в случай че Украйна помоли за помощ Турция, Анкара ще е подготвена да помогне и да разчисти коридора. "...но към този момент наподобява те се оправят сами ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР