Турция ще остави границата си отворена за бежанци, опитващи се

...
Турция ще остави границата си отворена за бежанци, опитващи се
Коментари Харесай

Ердоган ще продължи да пуска бежанци, акo ЕС не изпълни исканията му

 Турция ще остави границата си отворена за бежанци, опитващи се да стигнат до Европа, до момента в който Европейският съюз не извърши упованията на Анкара по съглашението за миграция от 2016 година, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, информира Reuters.

В тирада пред депутатите от неговата Партия на справедливостта и развиването Ердоган съобщи, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу и Жозеп Борел, висшият представител за външната политика на Съюза, ще излязат с решение за бежанците и други значими за Турция въпроси преди срещата на върха на Европейски Съюз на 26 март. 

За тази цел държавният глава ще свика среща на върха в Истанбул на 17 март. На нея ще се разяснява казусът с мигрантите и Турция ще показа настояванията си пред германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и евентуално английския министър председател Борис Джонсън.

Искания

Според Анкара до момента Европейски Съюз е предал единствено към половината от шестте милиарда евро, в началото обещани за настаняване, храна, обучение и грижа за 3.6 милиона бежанци, живеещи в Турция. Ердоган също по този начин желае Съюзът да му окаже поддръжка във войната в Сирия, където турските войски се изправят срещу подкрепяните от Русия сирийски държавни сили.

Пред партията си президентът показа, че по време на преговорите в Брюксел е подчертал и други значими проблеми като нуждата да се актуализира съглашението за миграция от 2016 година, да се възобнови митническият съюз сред Анкара и Блока, и да се възвърне процесът на присъединение на Турция към Европейски Съюз.

" Лидерите на Европейски Съюз одобриха, че Турция е изпълнила своите отговорности според съглашението от 18 март 2016 година и че Европейски Съюз е работил постепенно “, сподели Ердоган и добави, че техническите и политическите екипи в този момент ще изготвят карта за разпределението на бежанците.

Във вторник Германия съобщи, че ще вземе до 100 деца, живеещи в бежански лагери в Гърция. През 2015-16 година тя одобри близо един милион бежанци, само че това коства на канцлера Ангела Меркел неодобрението на гласоподавателите с десни убеждения.

Реалност против упования

От 28 февруари Ердоган се пробва да окаже напън върху Европейски Съюз, като активно тласка повече от 4 милиона бежанци към Европа. Това директно опонира на договорката, която Турция и Европейски Съюз подписаха през 2016 година Тогава в подмяна на доста пари Ердоган даде обещание да попречи на мигрантите да преминат в Гърция и да одобри назад всеки, който все пак успее.

Преди по-малко от 2 седмици огромна част от анализаторите смятаха, че турският президент блъфира и инвазия от бежанци към ЕС е малко евентуална. Основната причина за това е, че Реджеп Тайип Ердоган е отправял многократно заплахи, с цел да накара Европейския съюз да спре със суровите си рецензии към военната му интервенция против кюрдите от Северна Сирия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР