Турция ще обмисли да даде зелена светлина на кандидатурата на

...
Турция ще обмисли да даде зелена светлина на кандидатурата на
Коментари Харесай

Ердоган: Пуснете Турция в ЕС, ако искате Швеция да влезе в НАТО

Турция ще обмисли да даде зелена светлина на кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО в подмяна на прогрес по личната си кандидатура за присъединение към Европейски Съюз, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник преди основната среща на върха на членовете на алианса, написа Politico.

„ Първо проправете пътя за Турция в Европейския съюз, а по-късно дано проправим пътя за Швеция, тъкмо както проправихме пътя за Финландия “, сподели турският водач в тирада в понеделник на летище „ Ататюрк “ в Истанбул, преди да отпътува за Среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Ердоган добави, че ще употребява срещата на върха, с цел да повтори „ нашия апел към съдружниците, които постановат наказания и ограничавания на Турция, бързо да се откажат от тази неточност “.

„ Вярваме, че прекратяването на войната със обективен и дълготраен мир допустимо най-скоро ще улесни в допълнение процеса за участие на Украйна в НАТО “, продължи той.

В двустранен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в неделя вечерта турският президент прикани страните-членки на Европейски Съюз да изпратят „ ясно и мощно обръщение “ в поддръжка на присъединението на Анкара към 27-членния блок.

 

Турция получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз през 1999 година, само че от този момент напредъкът е в застой. Брюксел упорства, че Анкара се бави с основни промени в правосъдната система и пълномощията на президентския кабинет през последните години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР