Турция се опитва да върне часовника на историята назад и

...
Турция се опитва да върне часовника на историята назад и
Коментари Харесай

Турция иска да възроди Османската империя

Турция се пробва да върне часовника на историята обратно и да възроди Османската империя, съобщи гръцкият външен министър Никос Дендиас след диалози с френския външен министър Катрин Колона в Атина. Изявленията на Дендиас бяха публикувани от осведомителната работа на гръцкото външно министерство, съобщи БГНЕС.

Колона посети Анкара преди визитата си в Атина. В изказванията си след диалозите Дендиас обърна доста внимание на Турция. Той благодари на Колона за информацията за контактите ѝ в Турция. " Напълно споделям позицията, която изразихте пред турския ни сътрудник, че не би трябвало да има ескалация и усилване на реториката. Но със страдание би трябвало да кажа, че турските публични лица всекидневно вършат скандални изказвания против Гърция, против гръцкия народ, против моето държавно управление ", сподели Дендиас.

" Появяват се карти, на които гръцките острови са обозначени като турски. Турската страна твърди, че тези острови са под гръцка окупация. През цялото време се твърди, а напълно неотдавна, до момента в който мисля, че към момента бяхте в Турция, че " те могат да дойдат ненадейно през нощта ", т.е. да нахлуят на тези острови. И бих желал да ви припомня, че на островите в Егейско море се намира най-големият десантен флот в Европа и пълноценна турска войска ", сподели гръцкият външен министър.

" Турция заплашва Гърция с война, против нас ще бъде повдигнато обвиняване, в случай че използван правата, произлизащи от интернационалното право и интернационалното морско право ", сподели Дендиас. Той упрекна Турция, че всекидневно нарушава гръцкия народен суверенитет. " През тази година са осъществени 6100 нарушавания на националното въздушно пространство, 157 прелитания над гръцка територия и 1000 нарушавания на териториалните ни води. Не мисля, че като умел посланик в миналото сте се сблъсквали с толкоз доста нарушавания по цялата планета - сподели Дендиас.

Той съобщи, че Турция е нахлула и на територията на европейска страна - Кипър, не ползва наказания против Русия и употребява имиграцията като инструмент. " Ние сме наясно, че дейностите и изказванията на турската страна са неприемливи, нечувани, неоправдателни, само че не се опасяваме и не се плашим. В дългата ни история сме се сблъсквали с доста по-сериозни закани. Напълно отхвърляме тези неоосманистки офанзиви ", съобщи Дендиас. Той съобщи, че Гърция постоянно се застъпва за градивен разговор, учреден на интернационалното право, и чака съдружниците и сътрудниците ѝ да поддържат очевидното.

Дендиас означи, че както външнополитическият представител на Европейски Съюз, по този начин и чешкото председателство на Европейски Съюз са създали изказвания, в които се разясняват безусловно отрицателно " неприемливите, възмутителни турски позиции от последните няколко дни и отношението на Турция като цяло ". Помолен да разяснява изказванията на турския президент по време на визитата му в Босна, че " това, което сподели, не е сън и в случай че турците споделят, че могат да дойдат ненадейно през нощта, те имат поради, че могат да го създадат ", Дендиас съобщи, че към момента не е видял последните изказвания на президента Ердоган и желае да се запознае с целия текст. " Но е реалност, че през последните дни турската страна прави все по-скандални и неприемливи изказвания. Самият факт, че се загатва окупацията на гръцките острови, приказва за равнището на турските изказвания. Гърция постоянно се базира на интернационалното право и интернационалното морско право и работи въз основа на тях. Но бих посъветвал всички, които мечтаят за набези и завоевания, да помислят три-четири пъти. Достатъчно е да защитим родината си, териториалната си самостоятелност и целостта си. И ние сме безусловно уверени в нашите съюзи и в позицията на нашите сътрудници ", сподели Дендиас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР