Tурция се опитва да извлече максимална полза от геостратегическото си

...
Tурция се опитва да извлече максимална полза от геостратегическото си
Коментари Харесай

Ердоган създава конкурент на руско-иранския транспортен коридор

Tурция се пробва да извлече оптималната изгода от геостратегическото си състояние. Разположена на кръстопътя от Западна Азия към Европа, Анкара усилва смисъла си при всяка опция, било то пренос на въглеводороди от Русия или други страни, производителки на петрол и газ към Европа или нови транспортни коридори с автомагистрали и железопътни линии.

През последните години Турция интензивно развива Средния кулоар - Транскаспийския интернационален транспортен маршрут. С подобряването на обстановката в Ирак обаче планът за Сухия канал още веднъж стана настоящ. Това е логистична линия от Истанбул през Мерсин в южната част на страната до Ирак, където маршрутът ще премине през Мосул, Багдад, Наджаф, Басра и ще стигне до брега на Персийския залив.

Въпросът за развиването на „ Сухия канал “ беше разискван по време на визитата на иракския министър-председател Мохамед Шиа Ал-Судани, който посети Анкара на 21-22 март за договаряния с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В изказване за пресата Ердоган сподели, че двете страни са се съгласили да работят дружно за осъществяването на плана. Според турския президент директният план, наименуван „ Пътят на развиването “, ще се трансформира в нов „ Път на коприната “ в района.

Що се отнася до средствата, нужни за осъществяването, те могат да бъдат получени от външни източници, в това число от бюджета за възобновяване на Ирак.

Още през февруари 2018 година на специфична конференция в Кувейт Турция разгласи, че ще даде кредитни линии на стойност 5 милиарда $ на Ирак. Саудитското външно министерство подсигурява заем от 1 милиард $, още 500 милиона $ посредством Саудитския фонд за развиване, а Катар разгласи 1 милиард $ заеми и вложения.

Тогава Германия съобщи, че ще даде 350 милиона $ помощ, а Англия даде обещание да дава до 1 милиард $ експортни заеми годишно в продължение на 10 години.

Обединените арабски емирства са дали обещание 500 милиона за възобновяване, в допълнение към 5,5 милиарда частни вложения. Държавният министър на външните работи на ОАЕ Ануар Гаргаш по-късно написа в Туитър, че ОАЕ също са заели 5,5 милиарда $ частни вложения в Ирак „ в допълнение “ към уговорката на неговата страна.

През февруари 2022 година бе подписано ново транспортно съглашение сред Турция и ОАЕ и турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че тези железопътни линии и автомагистрали ще минават през Ирак.

В момента италианската компания PEG Infrastructure прави предпроектно изследване и проектира сухопътния кулоар. Иракското държавно управление пресмята, че построяването на двурелсова железопътна линия от Басра до турската граница може да коства 13 милиарда $.

Ключова точка в този план ще бъде новото пристанище Al Faw, което се чака да бъде едно от най-големите пристанища в Близкия изток и ще надмине дубайското пристанище Jebel Ali по обсег. Вече приключен, 10-милният вълнолом счупи международни върхове и завоюва купата

Самият план, управителен от южнокорейската компания Daewoo, се възнамерява да се разшири с повече от 30 квадратни километра и да включва индустриални зони, жилищни планове и туристически атракции. По последни данни той коства съвсем пет милиарда $. Пристанището е предопределено да се трансформира в транспортен център сред Азия и Европа.

Съществуват обаче редица спомагателни фактори, от които зависи осъществяването на строителството.

Днешният Ирак е доста повлиян от прилежащ Иран. През тази страна минава забележителна част от транспортния кулоар Север-Юг (от който, несъмнено, Русия също има директен интерес). Техеран може да употребява въздействието си, с цел да блокира различен транспортен маршрут. Дори и пристанището да бъде издигнато, сухопътният кулоар към него може да мине не през Турция, а през Иран, пренасочвайки част от директния поток.

Сред вътрешните фактори е значимо да се отбележат въпросите за сигурността и политическата непоклатимост.

В допълнение към немъртвите кафези на ИДИЛ (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация), характерна и сензитивна тематика е районът на Кюрдистан (както в Турция, по този начин и в Ирак) и по-специално активността на Работническата партия на Кюрдистан ( ПКК). ПКК най-вероятно ще има много сериозно отношение към Сухия канал, както преди този момент постоянно саботираха петролопровода.

Интересното е, че министър председателят на Ирак разгласи възбраната на ПКК в края на март, което беше утвърдено от турската страна. Официален декрет обаче не беше публикуван. А ПКК (чийто щаб е в Иракски Кюрдистан, покрай границата с Иран) продължава да работи намерено. Очевидно няма да е допустимо да се ликвидира ПКК със мощ, защото това е един тип дълбока страна в Иракски Кюрдистан.

Но с изключение на кюрдите, проблеми могат да основат и разнообразни локални сунитски и шиитски групи, които няма да желаят да пропуснат шанса си да получат дивиденти. По-специално, племето Бейт Шая в Басра, Южен Ирак, провежда сполучливи митинги през 2021 година с искане за работа за своите хора по време на строителството на пристанището.

Показателно е, че районната неустойчивост, въпреки това, също е подтикващ фактор за основаването на „ Сухия канал “. Поради блокадата на Червено море от йеменските хуси трафикът на кораби през Суецкия канал внезапно понижа и част от товарите за Турция се транспортираха през Иран - от пристанището Бандар по суша.

Междувременно Tурция има и спомагателни преимущества при стартирането на този нов кулоар.

Първо, той дава още една опция за енергиен пренос, защото съществуващият водопровод от Ирак до Турция в този момент се трансформира в източник на вътрешни битки. Износът на нефт от района на Кюрдистан през тръбопровода Ирак-Турция е спрян от 23 март 2023 година, откакто трибунал в Париж отсъди в интерес на Багдад против Анкара, заявявайки, че последната е нарушила съглашение от 1973 година, като е разрешила на Ербил да стартира независим рандеман на нефт и неговия експорт през 2014 година.

Производителите на нефт в района на Кюрдистан неотдавна обявиха, че процесът на рестартиране на петролопровода е муден, макар обстоятелството, че е минала година от затварянето му от трибунал. А това съществено заплашва стопанската система на Ербил. Дневният размер, преминаващ през тръбопровода, е 450 хиляди барела недопечен петрол; в случай че не работи, месечните загуби възлизат на към милиард $.

Но иракското министерство на петрола, от своя страна, упрекна интернационалните петролни компании, работещи в района на Кюрдистан, че не са рестартирали тръбопровода. Ведомството употребява обстоятелството, че прекъсването на процеса не е решение на Багдад и че федералното държавно управление е " най-засегнато " от прекъсването на износа.

В изказването се прибавя, че разпоредбите за федералния бюджет на Ирак задължават района Кюрдистан да трансферира производството си на нефт в Багдад за експорт.

Отбелязва се, че отчети от ОПЕК удостоверяват, че сред 200 и 225 хиляди барела нефт се създават на ден в района на Кюрдистан “ на министерството. Член 13 от федералния бюджет на Ирак задължава район Кюрдистан да трансферира минимум 400 хиляди барела недопечен нефт на ден на Иракската държавна организация за маркетинг на нефт за експорт през турското пристанище Джейхан или за вътрешна приложимост, в случай че не се изнася.

Сега тръбопроводът в действителност е подготвен за рестартиране и се тества. Въпреки това в триъгълника Багдад-Ербил-международна компания постоянно може да възникне нов спор за преференции.

Втората опция за Анкара е да понижи интензивността на разнообразни паравоенни групировки. За да подсигурява сигурността на задграничните вложения, иракското държавно управление ще бъде насила да извърши отговорностите си и да възвърне реда по един или различен метод.

Турция е заинтригувана на първо място от елиминирането на ПКК и евентуално даже ще е подготвена да разположи своите сили за сигурност около Сухия канал в Иракски Кюрдистан (част от тази територия към този момент е окупирана от турски войски). В този случай Анкара ще има спомагателен инструмент за въздействие в Ирак.

В същото време във вътрешната политика Анкара може да показа изгодите от новата инфраструктура с турските кюрди.

По този метод тя ще може да понижи рисковете от антиправителствени протести, защото локалните кафези на ПКК постоянно употребяват всевъзможни извинения за ескалация на спора. И сега икономическата обстановка в страната оставя доста да се желае.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед39888Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед17076Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед38129Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед30912Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед73797Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551908Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181497Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140262Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125126Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед122366Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР