Турция се готви да поеме първата си доставка от голямото

...
Турция се готви да поеме първата си доставка от голямото
Коментари Харесай

В навечерието на изборите: Турция започва добив на газ от Черно море

Турция се готви да поеме първата си доставка от огромното находище на природен газ в Черно море „ Сакария “, намерено преди близо три години. Държавната нефтена и газова компания Turkish Petroleum ще стартира тази седмица да доставя газ от три кладенеца в ултрадълбокото газово находище.

Турция създава плана с консорциум, който включва американската група за петролни услуги Schlumberger и основаната в Обединеното кралство компания Subsea 7.

Турция е голям вносител на сила и съвсем целият газ, който употребява, идва от чужбина, което прави плана „ Сакария “ забележителен подтик за енергийния бранш на страната. Нетният енергиен импорт на Турция, който включва нефт, газ и други артикули, е бил 80 милиарда $ предходната година.

Съоръжението ще стартира да създава 10 милиона кубически метра газ дневно, откакто още седем сондажа влязат в употреба през септември. Това би възлизало на към 7% от общото ползване на газ в Турция през предходната година, съгласно калкулации на Financial Times, основани на данни на Регулаторния орган на енергийния пазар.

Част от газа, създаден на мястото, ще бъде изнесен, като държавното управление на Ердоган вижда „ добър капацитет за европейския газов пазар “. Много държавни управления на континента остават загрижени за доставките през идната зима, откакто главните съветски тръбопроводи са затворени.

При съществуващите пазарни условия считам, че няма да имаме усложнения с намирането на клиенти “, съобщи шефът на Turkish Petroleum Мелих Хал Билгин.

Припомняме, че по време на парламентарен надзор при започване на годината служебният енергиен министър Росен Христов допусна, че поради огромните си газови залежи Турция скоро ще стартира да взе участие в нашите процедури за доставка.
Близо до турското находище: Total с нова вяра за български газ
Turkish Petroleum, която похарчи 1.8 милиарда $ за първата фаза на плана, възнамерява да усили производството през идващите години.

Билгин сподели, че се надява производството да доближи 40 милиона кубични метра дневно, откакто работи на цялостен потенциал. Той отхвърли да разяснява какъв брой ще костват бъдещите етапи, само че сподели, че е убеден, че Turkish Petroleum може да обезпечи финансиране, защото газът се счита за „ преходно гориво “.

Първите доставки от най-амбициозния план за произвеждане на сила в Турция идват тъкмо преди президентските избори на 14 май, в които Ердоган се намира в близка конкуренция против основния си конкурент Кемал Кълъчдароглу.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР