Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в

...
Турция се е съгласила на петдневно прекратяване на огъня в
Коментари Харесай

САЩ и Турция договориха примирие в Северна Сирия

Турция се е съгласила на петдневно преустановяване на огъня в Североизточна Сирия, което да разреши евакуиране на кюрдските сили, съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс след диалози с турския президент Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс.

Малко преди този момент американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че има "страхотни положителни вести от Турция ".

"Благодаря ти, Ердоган. Милиони човешки животи ще бъдат избавени ", добави Тръмп в туита.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс съобщи, че Вашингтон няма да постанова по-нататъшни наказания на Турция, откакто бъде приложено прекратяването на огъня в Северна Сирия и ще отдръпна съществуващите наказания, щом турската военна интервенция завърши.

"След използването на примирието Съединени американски щати няма да постановат по-нататъшни наказания на Турция ", сподели Пенс след диалози в Анкара. "Президентът реши да отдръпна икономическите наказания, щом интервенцията завърши ", добави той.

Пенс заяви, че ще има "пауза във военните интервенции за 120 часа ", която да разреши на кюрдските сили, съдружници на Съединени американски щати, да се изтеглят. Вицепрезидентът съобщи, че Съединени американски щати и Турция са поели съвместен ангажирмент за "мирно решение и бъдеще за зоната за сигурност ".

Турция ще спре за пет дни офанзивата си в Северна Сирия и ще я приключи изцяло след изтеглянето на кюрдските сили от бранша през този интервал, посочи Пенс на конференция след повече от четири часа диалози с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Франс прес.

Поканата, отправена от президента Доналд Тръмп към Ердоган за 13 ноември ще зависи от резултата от настоящите договаряния с Анкара, съобщи малко по-рано през днешния ден представител на Белия дом. "Ще зависи от това по какъв начин ще се развият нещата през идващите дни ", съобщи Мик Мълвейни, шеф на кабинета на Тръмп. "Поканата остава в действие, само че мисля, че би трябвало да изчакаме да забележим какво ще стане. Президентът бе пределно явен, че чака президента Ердоган ".

Прекратяването на огъня, оповестено от Съединени американски щати, за слагане завършек на военните дейности с Турция в Северна Сирия е "неясно дефинирано ", сподели върховен консултант на сирийския президент Башар Асад за телевизия "Ал Маядин ", съобщи Ройтерс.

Съветникът Бутаина Шаабан сподели, че Дамаск "не може да одобри " втори "Иракски Кюрдистан " в Сирия, директно след оповестяването на съглашението от американския вицепрезидент Майк Пенс в Турция.

Шаабан сподели, че са били направени "важни крачки " дружно с кюрдските Сирийски демократични сили (СДС), само че всички останали проблеми не могат да бъдат позволени незабавно.

Командирът на Съюз на демократичните сили Мазлум Кобани съобщи, че те одобряват съглашението и ще създадат това, което е належащо, с цел да бъде сполучливо. Кобани сподели още по телевизия "Ронахи ", че съглашението се отнася за регион сред граничните селища Рас ал Айн и Тал Абияд и то е "само начало ".

Високопоставеният кюрдски политик Алдар Халил съобщи по телевизия "Ал Арабия ", че приветства прекъсването на сраженията с Турция в Северна Сирия, само че кюрдските сили ще се защитят, в случай че бъдат нападнати, съобщи Ройтерс.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че Съединени американски щати са се съгласили с "важността и функционалността " на зона за сигурност, за която Турция от дълго време упорства и че турските въоръжени сили ще управляват такава зона според съглашението, реализирано с Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес.

Чавушоглу акцентира, че Анкара се е съгласила на "прекъсване " на сраженията, отхвърляйки термина "прекратяване на огъня ", който съгласно него е вероятен единствено "между две законни страни ".

"Ще спрем интервенцията си, единствено откакто терористичните детайли изоставен ", сподели турският министър.

"Прекъсването не значи, че нашите бойци и нашите сили ще се отдръпват. Ще останем там и продължим да сме там ", увери Чавушоглу.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР