Турция с пакет от мерки, които покачиха сриналата се лирата,

...
Турция с пакет от мерки, които покачиха сриналата се лирата,
Коментари Харесай

Турската лира с покачване около 25 % след рекордния срив

Турция с пакет от ограничения, които повишиха сриналата се лирата, оповестява ДПА. Валутата се повиши с към 25 % по отношение на $ и еврото, откакто преди този момент бе стигнала исторически ниски нива. След съвещание на турското държавно управление, нощес президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че в бъдеще депозитите на хората ще бъдат предпазени от загуби, породени от съмненията на обменния курс. Ако загубите се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките по съответните депозити, те ще бъдат обезщетени.

„ Това може да е сигнал, че най-лошото за лирата към този момент е завършило, в случай че програмата успее да възвърне доверието измежду депозантите “, разяснява Тод Шуберт, шеф в Bank of Singapore пред Блумбърг. Целта на ограниченията на държавното управление е да охлади апетита на турците за американски долари и да постави завършек на тримесечния спад на турската лира. Но по какъв начин тъкмо ще реагират вложителите, остава да покаже бъдещето.

Правителството назова възобновяване на лирата огромна победа, само че икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и показаха, че сегашната инфлация от 21 % ще скочи идната година на 30 на 100.

Под натиска на Ердоган централната банка понижи лихвите с 500 базисни пункта от септември насам. Но президентът твърди, че компликациите са краткотрайни и ще има непоклатимост и разцвет.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР