Турция реагира на коментарите на Жозеп Борел, който в неделя

...
Турция реагира на коментарите на Жозеп Борел, който в неделя
Коментари Харесай

Турция критикува позицията на ЕС по Кипър

Турция реагира на мненията на Жозеп Борел, който в неделя разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган беше в окупирания от Турция Кипър и прикани за заяви " Катимерини ", представена от БГНЕС.
В свое изказване през днешния ден представителят на външно министерство на Турция Хами Аксой съобщи, че възгледите на Борел „ за следващ път разкриха какъв брой е откъснат Европейски Съюз от действителностите на острова и демонстрират, че той пренебрегва свободната воля “ на кипърските турци, изразена по време на последните президентски избори.
 Ердоган подготвен за мъчителни промени Ердоган подготвен за мъчителни промени
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да одобри мъчителни промени и разгласи цялостната си поддръжка зад нов стопански екип, създад...
„ Справедливо, трайно и стабилно решение е допустимо единствено, в случай че то се основава на волята на двата народа, които са съсобственици на острова “, сподели Аксой, обвинявайки Европейски Съюз, че пренебрегва съществуването и правата на кипърските турци.
Според него, „ не трябва да се чака от Европейски Съюз, който не се базира на кипърските турци в нито едно от изказванията си, [който] награди гръцко-кипърската администрация, отхвърлила проекта за споразумяване на спора на Организация на обединените нации през 2004 година с участие, и [който] не извърши нито едно от обещанията си към кипърските турци, да “.
Резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нямат превес над правата на благосъстоятелност. По същия метод те не могатда бъдат поставяни и над волята на хората, съобщи Аксой. Турският посланик акцентира, че по време на последните избори кипърските турци ясно са изразили волята си да договарят за решение за две страни и „ всички, в това число Европейски Съюз, би трябвало да съблюдават тази воля “.
Моделът на две общности и на две зони, който работи към този момент повече от 50 години в Кипър, не даде никакви резултати, защото за пълноправен сътрудник и не желае да споделя властта и благосъстоянието, счита Аксой
„ Ако Европейски Съюз желае да способства за уреждането на кипърския въпрос, преди всичко би трябвало да признае съществуването и волята на кипърските турци и да извърши уговорките си, поети през 2004 година “, сподели представителят на турското министерство.
 Жозеп Борел: Големите империи се завръщат Жозеп Борел: Големите империи се завръщат
Европа е изправенa пред обстановка, в която огромните империи от предишното се завръщат - това сподели пред евродепутатите висшият показа...
БГНЕС напомня думите на посланик №1 на Брюксел Жозеп Борел, който съобщи, че Евросъюзът е подготвен да поддържа договарянията и да играе дейна роля в намирането на непрекъснато решение на кипърския въпрос.
„ Европейски Съюз се ангажира напълно с обединяването в границите на Организация на обединените нации и в сходство с основополагащите правила на Европейски Съюз, на основата на федерация с изцяло решение на кипърския проблем и двузонално, биобщинско политическо тъждество “, съобщи Борел.
Той означи, чеи обединяването на острова би трябвало да стартират бързо под егидата на Обединените народи.
Борел също изрази страдание за отварянето на бреговата линия на затворения град Вароша в Севернокипърската турска република (СКТР) и за изказванията, които опонират на правилата на Организация на обединените нации за разрешаване на кипърския проблем.
" Няма опция на цялостното решение на кипърския проблем, с изключение на въз основа резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели Борел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР